РОЗВИТОК ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ УЧНІВ У ПРОЦЕСІ ВИКЛАДАННЯ СОЛЬФЕДЖІО ТА МУЗИЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ В УМОВАХ ОНОВЛЕННЯ ПОЧАТКОВОЇ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ - Соколовська, Інна (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглядаються актуальні питання розвитку творчих здібностей учнів у закладах початкової мистецької освіти на уроках сольфеджіо та музичної літератури. Обґрунтовується необхідність переходу від навчання, що зводиться переважно до запам’ятовування та відтворення матеріалу, до активних форм роботи, у яких учень стає учасником творчого процесу. Запропоновано систему роботи, що передбачає систематичне залучення дітей до концертної, проєктної та музично-театралізованої діяльності. Доведено, що поєднання теоретичних знань із практичним мистецьким досвідом сприяє розвитку креативності, самостійності, сценічної впевненості та культурної компетентності.