НЕСТАНДАРТНІ ПІДХОДИ ПРИ ФОРМУВАННІ ЕКОЛОГІЧНО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Глуханюк, Віталій; Фільченко, Юрій (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті обґрунтовано необхідність системної екологічної підготовки учнів закладів загальної середньої освіти як передумови подолання сучасної екологічної кризи та переходу суспільства до сталого розвитку. Особливу увагу приділено використанню дидактичних, рольових, ділових ігор та проєктної діяльності як ефективних засобів формування стійкого пізнавального інтересу й екологічно доцільної поведінки учнів. Описано структуру ігрового циклу та його етапи, що забезпечують поступовий перехід від аморфного інтересу до усвідомленої екологічно-технологічної діяльності. », «У статті обґрунтовано необхідність системної екологічної підготовки учнів закладів загальної середньої освіти як передумови подолання сучасної екологічної кризи та переходу суспільства до сталого розвитку. Особливу увагу приділено використанню дидактичних, рольових, ділових ігор та проєктної діяльності як ефективних засобів формування стійкого пізнавального інтересу й екологічно доцільної поведінки учнів. Описано структуру ігрового циклу та його етапи, що забезпечують поступовий перехід від аморфного інтересу до усвідомленої екологічно-технологічної діяльності. (українською мовою - ред.)», «Abstract. The article substantiates the need for systematic environmental training of students of secondary education institutions as a prerequisite for overcoming the modern environmental crisis and the transition of society to sustainable development. Particular attention is paid to the use of didactic, role-playing, business games and project activities as effective means of forming a stable cognitive interest and environmentally appropriate behavior of students. The structure of the game cycle and its stages are described, which ensure a gradual transition from amorphous interest to conscious ecological and technological activity.