УКРАЇНСЬКА БАРДІВСЬКА ПІСНЯ ЯК КУЛЬТУРНО-ВИХОВНИЙ ФЕНОМЕН - Белінська, Тетяна; Рак, Олександр (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У роботі розглянуто українську бардівську пісню як культурно-виховний феномен, що поєднує поетичне та музичне мистецтво. Визначено її роль у формуванні національної ідентичності, моральних цінностей та громадянської свідомості, особливо в умовах сучасних суспільно-політичних викликів, зокрема під час російсько-українська війна. Проаналізовано особливості жанру, його історичний розвиток та вплив на молодь. Обґрунтовано значення бардівської пісні як засобу збереження культурної спадщини та міжпоколінної комунікації. », "en": "This paper examines the Ukrainian bard song as a cultural and educational phenomenon that combines poetry and music. It identifies its role in shaping national identity, moral values and civic consciousness, particularly in the context of contemporary socio-political challenges, notably during the Russian-Ukrainian war. The paper analyses the characteristics of the genre, its historical development and its influence on young people. It substantiates the significance of the bardic song as a means of preserving cultural heritage and facilitating intergenerational communication.