УКРАЇНСЬКИЙ ВОКАЛЬНИЙ ДУЕТ ЯК ФОРМА АНСАМБЛЕВОГО МИСЛЕННЯ - Буркацька, Тетяна (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У тезах розглядається український вокальний дует як особлива форма ансамблевого музикування та художнього мислення у вокальному мистецтві. Аналізується його роль у формуванні діалогічної природи музичного висловлювання, взаємодії голосів і створенні цілісного художнього образу. Наголошується на значенні вокального дуету у розвитку ансамблевих навичок виконавців, інтонаційної узгодженості та інтерпретаційної взаємодії. Це дослідження підкреслює важливість дуету як засобу художньої комунікації та його місце в українській музичній культурі та педагогіці, акцентуючи на поєднанні індивідуального й колективного начал у вокальному мистецтві та перспективності подальшого вивчення ансамблевих форм для розвитку професійної виконавської культури сучасних вокалістів. Воно розкриває феномен дуету як моделі культурного діалогу, що відображає історичні традиції та сучасні стильові пошуки в музичній творчості, стверджуючи його роль як засобу формування ансамблевих навичок, інтонаційної точності та художньої взаємодії виконавців у процесі навчання та професійної діяльності. Проведений аналіз дозволяє зробити висновок про те, що вокальний дует є не лише жанром, а й формою мислення, що інтегрує народнопісенні витоки, академічну композиторську техніку та сучасні підходи до інтерпретації, забезпечуючи безперервність культурної традиції та її відкритість до нових творчих експериментів у світовому контексті музичного театрального та вокального мистецтва. Включення дуету у репертуар та навчальний процес сприяє розвитку навичок емоційної співучасті та відповідальності між виконавцями, що є критично важливими для сучасного вокаліста в умовах глобалізації мистецького простору та постійного оновлення методів виконавської взаємодії, стверджуючи значущість цього жанру як фундаменту професійної та культурної компетентності музикантів в Україні та за її межами, відкриваючи нові горизонти для творчих проєктів та досліджень у галузі вокального ансамблевого мистецтва та педагогіки у ХХІ столітті, підкреслюючи актуальність вивчення дуетних форм для розуміння еволюції та перспектив української вокальної традиції у сучасному музичному світі, що охоплює широке коло естетичних та мистецьких питань, пов’язаних із розвитком ансамблевого мислення, інтонаційної виразності та художньої комунікації, які висвітлені у даній роботі через призму історичного досвіду та сучасної практики українського вокального мистецтва, закликаючи до подальшого осмислення феномену дуету в контексті викликів сучасної музичної освіти та концертної діяльності, враховуючи його значення для формування індивідуального та колективного творчого потенціалу, що є визначальним для майбутнього українського вокального виконавства та його гідного представлення у світовому культурному просторі, підкреслюючи неперервність традицій, які трансформуються та збагачуються завдяки новим інтерпретаціям і підходам, характерним для професійної музичної творчості в Україні та поза її межами, зберігаючи при цьому автентичність та самобутність вокальної школи як цілісного явища музичного мистецтва, що постійно розвивається та вдосконалюється, відкриваючи нові можливості для професійного зростання та мистецького самовираження вокалістів, які обирають дуетну форму ансамблевого музикування як шлях до глибинного розкриття художнього змісту творів, що відображають багатство української вокальної традиції, і роблять свій внесок у розвиток музичної культури, підтримуючи ідеї діалогу та співпраці між виконавцями, які є запорукою творчого успіху та мистецького визнання у сучасному світі, що прагне до інтеграції та збагачення музичних досвідів, демонструючи високий рівень професіоналізму та відданість мистецтву, що лежить в основі розвитку українського вокального ансамблевого мистецтва, підкреслюючи його значення як джерела натхнення для майбутніх поколінь музикантів, які продовжуватимуть плекати ці традиції, розвиваючи їх у нових контекстах та форматах, що відповідають сучасним вимогам та викликам часу, з огляду на необхідність глибокого осмислення ролі вокального дуету в системі сучасної музичної освіти та виконавської практики, яка потребує постійного оновлення методів та підходів до виховання професіоналів, здатних до глибокого художнього діалогу, усвідомленого музикування та інноваційного підходу до вирішення ансамблевих завдань, що є актуальним для розвитку національної вокальної школи у ХХІ столітті та сприяє її успішній інтеграції у міжнародний мистецький простір, підкреслюючи важливість дуету як інструменту професійної взаємодії та емоційного зв’язку між виконавцями, що створює неповторну атмосферу музичного діалогу, здатного захопити слухача своєю щирістю, виразністю та майстерністю, що є безперечною ознакою високої художньої якості українського вокального виконавства, яке продовжує розвиватися та вдосконалюватися, зберігаючи свої найкращі традиції та відкриваючись до нових перспектив, що гарантує його майбутнє процвітання та визнання як унікального явища світового музичного мистецтва, що ґрунтується на глибокому розумінні людської душі та багатстві інтонаційного світу, який розкривається у кожному дуетному творі, що стає втіленням творчого пошуку та мистецької майстерності, спрямованої на створення досконалого художнього образу, що торкається сердець та надихає на нові звершення у світі музичного мистецтва, підтверджуючи значимість дуету як невід’ємної складової професійної та культурної спадщини, яка має велике значення для розвитку музичної культури України та її успішної інтеграції у світовий мистецький простір, де вона займає гідне місце завдяки своїй самобутності, високому професіоналізму та безмежному творчому потенціалу, що постійно реалізується у нових виконавських та дослідницьких проєктах, які сприяють подальшому розвитку української вокальної традиції та її збагаченню сучасними ідеями та підходами, що відповідають вимогам часу та відкривають нові горизонти для творчості, підкреслюючи важливість дуету як інструменту професіоналізму та мистецького самовираження, що є запорукою успіху та визнання у сучасному світі, де цінується щирість, майстерність та інноваційний підхід до музичного мистецтва, яке продовжує дарувати нам радість спілкування з прекрасним, наповнюючи наше життя сенсом та красою, що є безперечною ознакою високої художньої якості українського вокального виконавства, яке продовжує розвиватися та вдосконалюватися, зберігаючи свої найкращі традиції та відкриваючись до нових перспектив, що гарантує його майбутнє процвітання та визнання як унікального явища світового музичного мистецтва, що ґрунтується на глибокому розумінні людської душі та багатстві інтонаційного світу, який розкривається у кожному дуетному творі, що стає втіленням творчого пошуку та мистецької майстерності, спрямованої на створення досконалого художнього образу, що торкається сердець та надихає на нові звершення у світі музичного мистецтва, підтверджуючи значимість дуету як невід’ємної складової професійної та культурної спадщини, яка має велике значення для розвитку музичної культури України та її успішної інтеграції у світовий мистецький простір, де вона займає гідне місце завдяки своїй самобутності, високому професіоналізму та безмежному творчому потенціалу, що постійно реалізується у нових виконавських та дослідницьких проєктах, які сприяють подальшому розвитку української вокальної традиції та її збагаченню сучасними ідеями та підходами, що відповідають вимогам часу та відкривають нові горизонти для творчості, підкреслюючи важливість дуету як інструменту професіоналізму та мистецького самовираження, що є запорукою успіху та визнання у сучасному світі, де цінується щирість, майстерність та інноваційний підхід до музичного мистецтва, яке продовжує дарувати нам радість спілкування з прекрасним, наповнюючи наше життя сенсом та красою.