Участь здобувачів мистецьких спеціальностей у міжнародних конкурсах як елемент інтеграції українського мистецтва у глобальний культурний простір - Фрицюк, Валентина; Фрицюк, Василь (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті проаналізовано участь здобувачів мистецьких спеціальностей у міжнародних конкурсах як важливий механізм інтеграції українського мистецтва в глобальний культурний простір. Обґрунтовано, що конкурсна діяльність сприяє презентації національної культурної ідентичності, підтвердженню високого рівня української мистецької освіти та формуванню професійних міжнародних зв’язків. Особливу увагу приділено ролі студентів-акордеоністів як амбасадорів української культури, здатних поєднувати академічні традиції з сучасними художніми практиками. Підкреслено значення міжнародних мистецьких змагань у контексті культурної дипломатії та актуальність цього процесу в умовах сучасних суспільних викликів. Ключові слова: міжнародні мистецькі конкурси, мистецька освіта, культурна інтеграція, українське мистецтво, акордеонне виконавство, культурна дипломатія, професійна мобільність. Обґрунтовано, що конкурсна діяльність сприяє презентації національної культурної ідентичності, підтвердженню високого рівня української мистецької освіти та формуванню професійних міжнародних зв’язків. Особливу увагу приділено ролі студентів-акордеоністів як амбасадорів української культури, здатних поєднувати академічні традиції з сучасними художніми практиками. Підкреслено значення міжнародних мистецьких змагань у контексті культурної дипломатії та актуальність цього процесу в умовах сучасних суспільних викликів. Ключові слова: міжнародні мистецькі конкурси, мистецька освіта, культурна інтеграція, українське мистецтво, акордеонне виконавство, культурна дипломатія, професійна мобільність. (Ключові слова в кінці тексту: міжнародні мистецькі конкурси, мистецька освіта, культурна інтеграція, українське мистецтво, акордеонне виконавство, культурна дипломатія, професійна мобільність.)