ПОЄДНАННЯ ПІРОГРАФІЇ ТА ЗМІШАНИХ ХУДОЖНІХ ТЕХНІК У СТВОРЕННІ ТВОРІВ УКРАЇНСЬКОЇ ТЕМАТИКИ - Бублікова, Олеся (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджується поєднання пірографії та змішаних художніх технік у створенні творів української тематики як перспективний напрям сучасного декоративно-прикладного мистецтва. Розглянуто особливості пірографії як традиційної техніки художньої обробки деревини та її трансформацію в сучасному мистецькому середовищі. Проаналізовано можливості інтеграції випалювання з живописом, графікою, різьбленням, інкрустацією та іншими художніми засобами для створення багатошарових композицій. Особливу увагу приділено ролі фактури, кольору, просторовості та символіки у формуванні художнього образу. Визначено значення українських мотивів, орнаментів і національної ідентичності в сучасних мистецьких практиках. Окреслено вплив технологічного розвитку та ручної праці на еволюцію пірографії у контексті сучасного мистецтва. Ключові слова: пірографія, декоративно-прикладне мистецтво, художня обробка деревини, змішані техніки, українська тематика, сучасне мистецтво. Abstract. The article explores the combination of pyrography and mixed artistic techniques in the creation of works of Ukrainian theme as a promising direction of modern decorative and applied art. The features of pyrography as a traditional technique of artistic wood processing and its transformation in the modern art environment are considered. The possibilities of integrating burning with painting, graphics, carving, inlay and other artistic means for creating multilayer compositions are analyzed. Special attention is paid to the role of texture, color, spatiality and symbolism in the formation of an artistic image. The significance of Ukrainian motifs, ornaments and national identity in modern art practices is determined. The influence of technological development and manual labor on the evolution of pyrography in the context of modern art is outlined. Keywords: pyrography, decorative and applied art, artistic wood processing, mixed techniques, Ukrainian theme, modern art.