ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБРАЗОТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ - Задорожна, Ганна (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті здійснено теоретико-методологічний аналіз психологічних особливостей організації образотворчої діяльності дітей дошкільного віку в умовах цифровізації освітнього середовища. Розкрито вплив цифрових технологій на сенсорний, когнітивний та емоційно-ціннісний розвиток дошкільників. Обґрунтовано психолого-педагогічні умови інтеграції традиційних і цифрових художніх практик у закладах дошкільної освіти. Доведено, що ефективність цифровізації мистецької освіти визначається ступенем її відповідності віковим закономірностям психічного розвитку дитини та збереженням пріоритету безпосереднього художнього досвіду. Ключові слова: дошкільний вік, образотворча діяльність, цифровізація освіти, художньо-естетичний розвиток, сенсорний досвід, креативність. Abstract. The article provides a theoretical and methodological analysis of the psychological features of the organization of visual activity of preschool children in the conditions of digitalization of the educational environment. The impact of digital technologies on the sensory, cognitive and emotional-value development of preschoolers is revealed. The psychological and pedagogical conditions for the integration of traditional and digital artistic practices in preschool educational institutions are substantiated. It is proven that the effectiveness of digitalization of art education is determined by the degree of its compliance with the age-related patterns of the child’s mental development and the preservation of the priority of direct artistic experience. Keywords: preschool age, visual arts, digitalization of education, artistic and aesthetic development, sensory experience, creativity.