ОСОБЛИВОСТІ ХУДОЖНЬОГО ВІДТВОРЕННЯ АРХІТЕКТУРИ В ДЕКОРАТИВНОМУ ПЕЙЗАЖІ (на прикладі зображення архітектури м.Вінниця) - Хомяченко, Крістіна (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглядаються особливості художнього відтворення архітектури в декоративному пейзажі як специфічної форми образотворчого мистецтва. Проаналізовано роль архітектурних елементів у формуванні композиції, ритму та декоративної цілісності твору. Висвітлено основні принципи зображення, зокрема стилізацію, узагальнення форм, умовність простору та колористичні рішення. Особливу увагу приділено взаємодії архітектури з природним середовищем і її трансформації відповідно до художнього задуму автора. Підкреслюється значення декоративного підходу у створенні емоційно насиченого та естетично виразного образу, а також його зв’язок із традиціями та сучасними тенденціями мистецтва.Ключові слова: архітектура, декоративний пейзаж, композиція, колористика, орнаментальність. Abstract. The article examines the features of the artistic reproduction of architecture in a decorative landscape as a specific form of fine art. The role of architectural elements in the formation of the composition, rhythm and decorative integrity of the work is analyzed. The basic principles of the image are highlighted, in particular, stylization, generalization of forms, spatial convention and color solutions. Special attention is paid to the interaction of architecture with the natural environment and its transformation in accordance with the author’s artistic intention. The importance of the decorative approach in creating an emotionally rich and aesthetically expressive image is emphasized, as well as its connection with traditions and modern trends in art. Keywords: architecture, decorative landscape, composition, color, ornamentation.