Художній розпис тканин у системі українського декоративно-ужиткового мистецтва: традиції та сучасні тенденції - Іванова, Ельвіра (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У тезах розглядається художній розпис тканин як важливий напрям українського декоративно-ужиткового мистецтва, що сформувався на перетині народних традицій, ремісничої практики та художнього мислення. Проаналізовано історичні витоки й особливості розвитку цього виду мистецтва, зокрема його зв’язок із орнаментальною символікою, обрядовою культурою та іншими видами народної творчості. Окреслено трансформації художнього розпису тканин у ХІХ – ХХ століттях і його входження до системи професійного мистецтва та художньої освіти. Визначено сучасні тенденції розвитку, серед яких поєднання традиційних мотивів із новими технологіями, індивідуалізація творчості та активне використання розпису тканин у дизайні одягу й сучасному мистецтві.