ВИТОКИ ТА ЕВОЛЮЦІЯ ПЕТРИКІВСЬКОГО РОЗПИСУ - Павлик, Софія; Недовес, Марія (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті проаналізовано історичний шлях розвитку петриківського розпису від автентичного селянського стінопису до світового культурного бренду. Досліджено роль соціальної свободи козацького поселення у збереженні художніх традицій, а також трансформацію розпису з обрядового оздоблення хати у професійний художній промисел. Особливу увагу приділено інституціоналізації мистецтва у ХХ столітті, діяльності провідних майстрів та сучасному етапу популяризації петриківки як об’єкта нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.