Мозаїчне панно в українському монументально-декоративному мистецтві: історичні традиції та сучасні інтерпретації - Соловей, Віктор (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У тезах розглядається розвиток мозаїчного панно в українському монументально-декоративному мистецтві як явища, що поєднує архітектуру, образотворче мистецтво та культурну символіку. Простежено історичну еволюцію мозаїки від сакральних пам’яток доби Київської Русі до її активного використання в міському середовищі ХХ–ХХІ століть. Особливу увагу приділено художньо-стильовим особливостям мозаїчного панно, його символічному змісту та ролі у формуванні культурної пам’яті. Наголошено на сучасних тенденціях переосмислення традицій, а також на актуальності проблеми збереження та реставрації мозаїчної спадщини.