ВИШИТА СОРОЧКА В КОНТЕКСТІ ХУДОЖНЬОЇ ТРАДИЦІЇ ТА ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ УКРАЇНЦІВ - Красильникова, Ірина; Городинська, Лариса; Терещенко, Руслана (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджується вишита сорочка як важливий елемент української традиційної культури та феномен народного декоративно-ужиткового мистецтва. Розглянуто історичні витоки української вишивки, її художньо-стилістичні особливості та семантику орнаментальних мотивів. Особливу увагу приділено регіональним відмінностям традиційної вишивки, які сформувалися внаслідок історико-культурного розвитку різних етнографічних територій України. Проаналізовано роль вишитої сорочки у формуванні національної ідентичності та її функціонування у сучасному культурному просторі. Підкреслено значення вишитої сорочки як символу культурної пам’яті, художньої традиції та засобу репрезентації української культури у світовому контексті. Встановлено, що вишита сорочка виступає не лише елементом традиційного костюма, а й важливим соціокультурним символом, який поєднує історичну спадщину, мистецькі традиції та сучасні форми культурної комунікації. Abstract: The article examines the embroidered shirt (vyshyvanka) as an important element of Ukrainian traditional culture and a phenomenon of folk decorative and applied art. The study analyzes the historical origins of Ukrainian embroidery, its artistic and stylistic features, and the semantic meanings of ornamental motifs. Particular attention is paid to the regional diversity of traditional embroidery, which developed as a result of the historical and cultural evolution of different ethnographic regions of Ukraine. The role of the embroidered shirt in the formation of national identity and its functioning in the contemporary cultural space are also considered. The research emphasizes the significance of the vyshyvanka as a symbol of cultural memory, artistic tradition, and a means of representing Ukrainian culture in the global context. It is determined that the embroidered shirt functions not only as an element of traditional clothing but also as an important socio-cultural symbol that combines historical heritage, artistic traditions, and modern forms of cultural communication.