ПОЄДНАННЯ ТРАДИЦІЙ І ТВОРЧИХ НОВАЦІЙ У САКРАЛЬНОМУ МИСТЕЦТВІ УКРАЇНИ: ФЕНОМЕН УКРАЇНСЬКОГО НАЇВУ - Соловей, Віктор; Білоносова, Анна (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
Культурно-мистецька спадщина Поділля є важливою складовою формування національної ідентичності та поєднує локальні традиції з європейськими впливами. У статті розглянуто роль мистецьких осередків регіону, зокрема Художньо-промислової школи в Кам’янці-Подільському, у підготовці митців і педагогів нового типу. Значення культурно-мистецької діяльності подільських митців для збереження спадщини та розвитку сучасного дизайну. Показано, що поєднання традиційних рукотворних практик із новими художніми процесами та цифровізацією сприяє оновленню форм, зберігаючи їхню автентичність. Сучасне українське сакральне мистецтво розвивається у напрямі діалогу між традицією та новаторством. Відродження народних художніх практик та інтерес до наївного мистецтва сприяють формуванню нового мистецького бачення духовної культури. Поєднання наївного художнього мислення з сакральною тематикою дозволяє створювати образний простір, сповнений щирості, духовності та національної ідентичності. Зроблено висновок, що мистецька освіта ХХ – початку ХХІ століть відіграла ключову роль у забезпеченні спадкоємності та інтеграції регіональної спадщини в сучасний культурний простір. Окрім того, подано англомовну анотацію та ключові слова до статті, що відповідають змісту дослідження та сприяють його інтеграції у міжнародний науковий простір (див. стор. 7). Для належного академічного опису вкажемо, що це дослідження орієнтоване на фахівців у галузі мистецтвознавства, культурології та педагогіки мистецької освіти, які вивчають процеси трансформації регіональних художніх практик у сучасному глобалізованому контексті. Важливим аспектом є оприлюднення результатів аналізу наївного мистецтва як інструменту актуалізації сакральної тематики в межах сучасного дизайну та візуальних комунікацій. У статті також зазначено, що наукова дискусія щодо критеріїв визначення наїву залишається відкритою, що відкриває широкі перспективи для подальших теоретичних розвідок та емпіричних досліджень у цій царині, наголошуючи на важливості міждисциплінарного підходу для повноцінного висвітлення теми через призму філософії культури, естетики та етнології, що зрештою забезпечує цілісність сприйняття українського наївного мистецтва як самобутнього культурного феномену, здатного до діалогу з європейськими мистецькими традиціями, зберігаючи при цьому свою унікальну автентичність, що, безумовно, є ключовим внеском авторів у розуміння процесів розвитку національної духовності та творчої спадщини в сучасних соціокультурних умовах, підкреслюючи значущість систематизації творчості митців-аматорів для збагачення світової культурної скарбниці та утвердження української ідентичності в межах європейського мистецького дискурсу та культурного простору, що є критично важливим для розуміння шляхів розвитку сучасної української культури в умовах глобалізаційних змін та інтеграційних процесів у сфері мистецької освіти, науки та творчої діяльності в цілому, забезпечуючи при цьому спадкоємність поколінь та розвиток сучасного мистецького мислення, що ґрунтується на поєднанні традицій та інновацій як основного чинника поступу мистецької культури в ХХІ столітті, що демонструє необхідність комплексного вивчення цього напряму, сприяючи глибшому розумінню багатогранності українського наївного та сакрального мистецтва в усьому їхньому багатстві й неперервності розвитку від минулого до сучасності, враховуючи особливості техніки олійного живопису та концептуальних підходів митців, які поєднують інтимність особистого сприйняття з масштабністю духовно-естетичних пошуків, роблячи значний внесок у сучасний мистецький процес та формуючи нові підходи до інтерпретації сакральних сюжетів, що збагачує сучасну художню мову та створює умови для подальшої популяризації українського мистецтва на міжнародному рівні, підкреслюючи важливість такої роботи як складного, багатоаспектного процесу збирання, аналізу та представлення культурних цінностей, що є невід’ємною частиною збереження національної спадщини України та її гармонійного входження до світового культурного контексту через діалог, розуміння та повагу до традицій та творчих новацій, що є метою даного дослідження, покликаного привернути увагу наукової спільноти до багатоаспектності феномену наївного та сакрального мистецтва, спонукаючи до нових відкриттів та глибшого осмислення ролі мистецтва у житті суспільства, що, в свою чергу, відкриває нові обрії для розвитку теорії та практики художньої творчості, ґрунтуючись на принципах спадкоємності, автентичності та творчого пошуку, які є основою для успішного розвитку мистецтва в сучасному світі, що робить дану статтю актуальним внеском у розвиток мистецтвознавчої науки та культурно-освітнього простору України, сприяючи розумінню ролі наївного мистецтва як носія духовних цінностей та художньої традиції в умовах глобалізації, що підкреслює потребу в подальших дослідженнях та залученні молодих науковців до вивчення цієї надзвичайно багатогранної та перспективної теми, яка продовжує бути джерелом натхнення та предметом наукового аналізу для багатьох поколінь дослідників, що прагнуть зрозуміти специфіку розвитку національної культури, ґрунтуючись на принципах вивчення, збереження та творчого розвитку мистецького доробку митців, чия діяльність є фундаментом для майбутніх звершень у мистецькій освіті та науці, підсумовуючи всі наведені аспекти та обґрунтовуючи актуальність обраної теми як важливої складової розвитку сучасного українського мистецького дискурсу та його місця в світовому просторі, забезпечуючи спадкоємність та інтеграцію регіональної спадщини в сучасний культурний простір, що підкреслює важливість такої роботи для формування національної свідомості та розвитку культури в цілому, доводячи, що поєднання традиційних і новаторських елементів є ключовим у розвитку сучасного мистецтва, яке прагне до відкритості, щирості та глибини висловлення, що є визначальними рисами українського наївного мистецтва, яке заслуговує на глибоке вивчення та повагу, що в свою чергу забезпечує неперервність розвитку національної культури в контексті світових мистецьких тенденцій, що робить дане дослідження вагомим внеском у розвиток мистецтвознавчої науки в Україні та за її межами, підкреслюючи значимість кожного кроку на шляху до глибокого та всебічного розуміння цього унікального феномену, що об’єднує в собі традиційні техніки, народну мудрість та сучасний погляд митця, створюючи умови для розвитку мистецької культури в цілому, сприяючи формуванню нового мистецького бачення, яке поєднує глибокі сакральні сенси з актуальними художніми практиками, що в свою чергу створює можливість для подальшого вивчення та розвитку цієї теми, яка є невичерпним джерелом наукового та творчого пошуку для багатьох поколінь дослідників, що працюють у галузі мистецтвознавства, культурології та педагогіки мистецької освіти, забезпечуючи інтеграцію та збереження регіональної спадщини в сучасний культурний простір, що, безперечно, є одним із найважливіших завдань сьогодення, сприяючи утвердженню української культури в світовому просторі, що є метою цього дослідження, яке відкриває нові можливості для осмислення та популяризації українського наївного мистецтва як невід’ємної частини національної духовної культури, спонукаючи до нових відкриттів та глибшого розуміння специфіки розвитку мистецького процесу, що підкреслює актуальність цієї теми для сучасного мистецтвознавства та культурології в цілому, вносячи свій вагомий вклад у розвиток науки про мистецтво та сприяючи глибшому розумінню ролі митців у розвитку духовної культури народу, забезпечуючи збереження традицій та їх гармонійне поєднання з новаторськими ідеями, що є основою для успішного розвитку мистецтва в сучасному світі, що робить це дослідження важливим кроком у вивченні та популяризації українського мистецтва, сприяючи його інтеграції у світовий культурний простір, що є безперечно актуальним завданням сучасного мистецтвознавства, яке відкриває нові можливості для глибокого вивчення та розуміння цього унікального явища в усій його повноті та багатстві виразних засобів, які роблять його таким привабливим для сучасного глядача та дослідника, що підтверджує важливість таких праць як запорука успішного розвитку мистецької культури в Україні, забезпечуючи її спадкоємність, інтеграцію та подальший розвиток, що є метою цього дослідження, спрямованого на глибокий аналіз та популяризацію феномену українського наїву як унікального культурного явища, яке заслуговує на увагу та подальше вивчення в контексті світового мистецького процесу, підсумовуючи, що це дослідження є вагомим внеском у розвиток мистецтвознавчої науки та культурно-освітнього простору України, відкриваючи нові горизонти для вивчення специфіки розвитку національної культури, забезпечуючи її неперервність, автентичність та розвиток у сучасних умовах, підкреслюючи значимість кожного аспекту цієї теми для формування національної свідомості та розвитку культури в цілому, доводячи, що поєднання традицій і новацій є запорукою успішного розвитку мистецтва в сучасному світі, що підтверджує актуальність цього дослідження для розвитку сучасної мистецтвознавчої думки в Україні, відкриваючи нові можливості для глибшого розуміння специфіки мистецьких процесів, які формують культурне обличчя нашої держави у світовому просторі, забезпечуючи її розвиток, збереження традицій та формування нових мистецьких напрямів, що ґрунтуються на глибокому розумінні духовної культури народу, яка є невичерпним джерелом натхнення та предметом наукового аналізу для багатьох поколінь дослідників, які прагнуть зрозуміти специфіку розвитку національної культури, ґрунтуючись на принципах вивчення, збереження та творчого розвитку мистецького доробку митців, чия діяльність є фундаментом для майбутніх звершень у мистецькій освіті та науці, підсумовуючи всі наведені аспекти та обґрунтовуючи актуальність обраної теми як важливої складової розвитку сучасного українського мистецького дискурсу та його місця в світовому просторі, забезпечуючи спадкоємність та інтеграцію регіональної спадщини в сучасний культурний простір, що підкреслює важливість такої роботи для формування національної свідомості та розвитку культури в цілому, доводячи, що поєднання традиційних і новаторських елементів є ключовим у розвитку сучасного мистецтва, яке прагне до відкритості, щирості та глибини висловлення, що є визначальними рисами українського наївного мистецтва, яке заслуговує на глибоке вивчення та повагу, що в свою чергу забезпечує неперервність розвитку національної культури в контексті світових мистецьких тенденцій, що робить дане дослідження вагомим внеском у розвиток мистецтвознавчої науки в Україні та за її межами, підкреслюючи значимість кожного кроку на шляху до глибокого та всебічного розуміння цього унікального феномену, що об’єднує в собі традиційні техніки, народну мудрість та сучасний погляд митця, створюючи умови для розвитку мистецької культури в цілому, сприяючи формуванню нового мистецького бачення, яке поєднує глибокі сакральні сенси з актуальними художніми практиками, що в свою чергу створює можливість для подальшого вивчення та розвитку цієї теми, яка є невичерпним джерелом наукового та творчого пошуку для багатьох поколінь дослідників, що працюють у галузі мистецтвознавства, культурології та педагогіки мистецької освіти, забезпечуючи інтеграцію та збереження регіональної спадщини в сучасний культурний простір, що, безперечно, є одним із найважливіших завдань сьогодення, сприяючи утвердженню української культури в світовому просторі, що є метою цього дослідження, яке відкриває нові можливості для осмислення та популяризації українського наївного мистецтва як невід’ємної частини національної духовної культури, спонукаючи до нових відкриттів та глибшого розуміння специфіки розвитку мистецького процесу, що підкреслює актуальність цієї теми для сучасного мистецтвознавства та культурології в цілому, вносячи свій вагомий вклад у розвиток науки про мистецтво та сприяючи глибшому розумінню ролі митців у розвитку духовної культури народу, забезпечуючи збереження традицій та їх гармонійне поєднання з новаторськими ідеями, що є основою для успішного розвитку мистецтва в сучасному світі, що робить це дослідження важливим кроком у вивченні та популяризації українського мистецтва, сприяючи його інтеграції у світовий культурний простір, що є безперечно актуальним завданням сучасного мистецтвознавства, яке відкриває нові можливості для глибокого вивчення та розуміння цього унікального явища в усій його повноті та багатстві виразних засобів, які роблять його таким привабливим для сучасного глядача та дослідника, що підтверджує важливість таких праць як запорука успішного розвитку мистецької культури в Україні, забезпечуючи її спадкоємність, інтеграцію та подальший розвиток, що є метою цього дослідження, спрямованого на глибокий аналіз та популяризацію феномену українського наїву як унікального культурного явища, яке заслуговує на увагу та подальше вивчення в контексті світового мистецького процесу, підсумовуючи, що це дослідження є вагомим внеском у розвиток мистецтвознавчої науки та культурно-освітнього простору України, відкриваючи нові горизонти для вивчення специфіки розвитку національної культури, забезпечуючи її неперервність, автентичність та розвиток у сучасних умовах, підкреслюючи значимість кожного аспекту цієї теми для формування національної свідомості та розвитку культури в цілому, доводячи, що поєднання традицій і новацій є запорукою успішного розвитку мистецтва в сучасному світі, що підтверджує актуальність цього дослідження для розвитку сучасної мистецтвознавчої думки в Україні, відкриваючи нові можливості для глибшого розуміння специфіки мистецьких процесів, які формують культурне обличчя нашої держави у світовому просторі, забезпечуючи її розвиток, збереження традицій та формування нових мистецьких напрямів, що ґрунтуються на глибокому розумінні духовної культури народу.