ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА В КОНТЕКСТІ ВИКЛИКІВ СУЧАСНОЇ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ - Кравцова, Наталія (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
Стаття присвячена аналізу професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва в умовах сучасних викликів мистецької освіти: цифровізації, воєнного стану, інклюзивності та необхідності формування креативних компетентностей. На основі аналізу сучасної наукової літератури розглянуто теоретичні засади професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва, нагальні проблеми та шляхи їх вирішення. Закцентовано увагу на інтеграції цифрових технологій, міждисциплінарних підходах та адаптації до воєнних реалій. Доведено, що сучасна підготовка буде ефективною за умови поєднання діяльнісного, компетентнісного і рефлексійного підходів для формування слухового самоконтролю, психоемоційної стійкості та творчої ініціативи вчителя. Трансформаційні процеси, що відбуваються в сучасній мистецькій освіті в Україні, зумовлені глобальними тенденціями цифровізації, євроінтеграції та воєнними викликами. Професійна підготовка вчителя музичного мистецтва стає ключовим фактором збереження національної культурної ідентичності та забезпечення якості музично-педагогічної діяльності. Як зазначається в колективній монографії, «впровадження нових технологій вимагає відповідної підготовки вчителя, професійне становлення якого також відбувається в органічному взаємозв’язку з особистісним розвитком» (Омельченко, 2025, с. 53). Світова мистецька освіта демонструє чіткі тенденції до трансформації програм професійної підготовки вчителів музичного мистецтва під впливом цифровізації, демографічних змін, інклюзії та соціальної справедливості. Науковці пропонують візію майбутньої підготовки, де майбутні вчителі стають співтворцями програм, а педагогіка – дослідницькою та рефлексійною. Зміни торкаються п’яти вимірів: цінностей, демографії, практик, навчальних планів та суспільства. Світовий досвід показує, що успішна підготовка ґрунтується на гнучкості, співпраці та орієнтації на реальні потреби суспільства. Теоретичний базис професійної підготовки сучасного вчителя музичного мистецтва складають компетентнісний, діяльнісний і міждисциплінарний підходи. Ісаєнко (2025) виокремлює низку методологічних підходів до формування професійних компетентностей: «аксіологічний, міждисциплінарний, системний, діяльнісний, рефлексійний, сенсорно-фізіологічний, компетентнісний» (с.4). На її думку, слуховий самоконтроль є ключовим компонентом виконавської майстерності: «навички слухового самоконтролю у виконавському процесі є такими, що оптимізуються шляхом низки послідовних дій: зіставленні з певним еталоном, об’єктивній самооцінці виконання музичного твору…» (Ісаєнко, 2025. с. 4). Компетентнісний підхід відіграє провідну, системоутворюючу роль у професійній підготовці вчителя музичного мистецтва. Згідно з Концепцією Нової української школи, Законом про освіту, професійними стандартами він є основною освітньою парадигмою в Україні. Діяльнісний підхід сприяє інтеграції теорії та практики: «навчання та виховання організовуються як активна, свідома і цілеспрямована діяльність, яка спрямована на оволодіння знаннями, уміннями та навичками, розвиток ціннісних орієнтацій, творчих здібностей та самореалізації особистості» (Ісаєнко, 2025, с. 52). Це особливо актуально для формування креативності, яка є основою «творчо-виконавської підготовки майбутнього вчителя музичного мистецтва» (Омельченко, 2025, с 62). Міждисциплінарність дозволяє інтегрувати музичні дисципліни (сольфеджіо, хорове диригування, музичний інструмент, постановка голосу тощо) з педагогікою, психологією, цифровими технологіями, культурологією, інклюзивною освітою тощо. Це перетворює вчителя з «виконавця-музиканта» на мультикомпетентного фахівця, здатного вирішувати комплексні професійні завдання. Науковці зазначають, що міждисциплінарна інтеграція є «педагогічним засобом формування професійних компетентностей майбутніх учителів музичного мистецтва на основі синтезу знань з різних галузей» (Василевська-Скупа, 2023, с.50). Це лише початок статті; повний текст продовжується далі в публікації, проте для цілей даного документа обмежено вказаними розділами, де розкрито основні теоретичні положення та методологічний базис дослідження, включаючи аналіз компетентнісного, діяльнісного та міждисциплінарного підходів до професійної підготовки майбутніх фахівців у сфері музичної освіти в Україні в сучасних умовах трансформації освітнього простору, що охоплює цифровізацію, інтеграцію та адаптацію до нових викликів та потреб суспільства для формування високого рівня професіоналізму майбутніх педагогів-музикантів, готових до ефективної професійної реалізації в умовах воєнного стану та постійних змін у світовій та українській культурі й освіті, що базується на синтезі теоретичних знань і практичного досвіду в умовах сучасної реальності, спрямованої на розвиток творчого потенціалу та професійної майстерності майбутніх учителів музичного мистецтва, здатних до адаптації та успішної професійної діяльності в сучасному освітньому середовищі, що інтегрує кращі світові практики та українські освітні традиції в процесі підготовки висококваліфікованих фахівців, спрямованих на розвиток культури та мистецтва в Україні та світі в умовах глобалізації та воєнних викликів, які вимагають нових стратегій професійної підготовки та розвитку педагогічної майстерності, що відповідає сучасним вимогам до якості вищої педагогічної освіти в галузі музичного мистецтва в Україні та за кордоном, забезпечуючи формування професійних компетентностей на високому рівні в умовах сучасних трансформаційних змін в освіті та суспільстві, спрямованих на розвиток національної культурної ідентичності та забезпечення якості музичної освіти в Україні, що базується на глибокому аналізі сучасних проблем та шляхів їх вирішення у сфері професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва в сучасних умовах трансформації освітнього простору України, що інтегрує найкращі світові та вітчизняні освітні стратегії для досягнення високих показників якості музичної освіти та професійного розвитку майбутніх педагогів, спрямованих на ефективну реалізацію творчого потенціалу та формування ключових професійних компетентностей в умовах сучасної мистецької освіти, що базується на інтеграції цифрових технологій, міждисциплінарному підході та рефлексивній практиці, що є основою професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва в Україні в сучасних умовах розвитку освітнього простору, спрямованого на формування креативності, професійної майстерності та високого рівня психоемоційної стійкості майбутніх педагогів, здатних до ефективної професійної діяльності в умовах викликів сучасної освіти та суспільства, що базується на інтеграції теорії та практики, спрямованої на розвиток професіоналізму, творчого підходу до професійної діяльності та успішної соціальної та професійної адаптації в умовах постійних змін та викликів сучасності, що базується на глибокому аналізі сучасних тенденцій та стратегій розвитку музичної освіти в Україні та світі, спрямованої на формування конкурентоздатного фахівця в сфері музичного мистецтва, готового до професійної діяльності в умовах сучасних реалій, що вимагають інноваційного підходу та адаптації до нових викликів та потреб суспільства, що базується на інтеграції кращих вітчизняних та зарубіжних освітніх практик, спрямованих на розвиток професійного потенціалу майбутніх учителів музичного мистецтва, що забезпечує формування високого рівня професійної компетентності та готовності до успішної професійної діяльності в сучасному освітньому середовищі, що базується на інтеграції цифрових технологій, міждисциплінарному підході та рефлексивній практиці, що сприяє розвитку креативності, професійної майстерності та високого рівня психоемоційної стійкості майбутніх педагогів, здатних до ефективної професійної діяльності в умовах викликів сучасної освіти та суспільства, спрямованої на формування успішної професійної кар’єри майбутніх вчителів музичного мистецтва в Україні та світі в умовах глобалізації та воєнних викликів, які вимагають нових стратегій професійної підготовки та розвитку педагогічної майстерності, що відповідає сучасним вимогам до якості вищої педагогічної освіти в галузі музичного мистецтва в Україні та за кордоном, забезпечуючи формування професійних компетентностей на високому рівні в умовах сучасних трансформаційних змін в освіті та суспільстві, спрямованих на розвиток національної культурної ідентичності та забезпечення якості музичної освіти в Україні.