ТЕХНОЛОГІЯ ВИКОНАННЯ КОНТУРНОГО РІЗЬБЛЕННЯ ПО ДЕРЕВИНІ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ - Крулик, Б. В.; Юркова, В. С. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У даній доповіді розглянуто педагогічний потенціал контурного різьблення по деревині, як засобу формування ключових і предметних компетентностей учнів у процесі художньої обробки деревини. Висвітлено значення цього виду декоративно-ужиткового мистецтва для розвитку технологічних умінь, художньо-естетичного мислення та творчих здібностей учнів. Охарактеризовано основні етапи технології виконання контурного різьблення та методичні особливості його навчання в умовах закладів загальної середньої та мистецької освіти. Наголошено на важливості використання проєктної діяльності ma ознайомлення учнів із традиціями українського декоративного різьблення у формуванні їхньої мистецької компетентності. Цей напрям поєднує технологічну діяльність із художньо-творчим самовираженням і сприяє розвитку естетичного мислення, креативності та практичних навичок. Особливе місце серед технік художнього різьблення займає контурне різьблення по дереву. Воно характеризується відносною простотою виконання, чіткістю декоративних ліній та широкими можливостями для створення орнаментальних композицій. Використання цієї техніки у навчальному процесі сприяє формуванню у здобувачів освіти комплексу ключових і предметних компетентностей, що відповідають сучасним освітнім стандартам. Художня обробка деревини є важливим компонентом технологічної та мистецької освіти, що забезпечує розвиток практичних умінь, творчих здібностей і художнього мислення учнів. У процесі опанування технік різьблення учні знайомляться з властивостями матеріалу, технологією його обробки та основами декоративного оформлення виробів. Контурне різьблення сприяє формуванню предметних компетентностей, пов’язаних із технологічною діяльністю. Учні опановують навички роботи з інструментами для різьблення, вивчають технологічну послідовність виконання робіт, навчаються правильно організовувати робоче місце та дотримуватися правил безпеки праці. Не менш важливим є розвиток художньо-естетичної компетентності, що проявляється у здатності створювати орнаментальні композиції, використовувати елементи стилізації природних форм та застосовувати основи композиції в процесі виконання декоративних виробів. Крім того, практична діяльність у сфері художньої обробки деревини сприяє формуванню ключових компетентностей, зокрема креативності, уміння працювати самостійно та в команді, здатності планувати власну діяльність і оцінювати результати виконаної роботи. Навчання контурного різьблення передбачає ознайомлення учнів із технологією виконання декоративного різьблення. Основою цієї техніки є створення зображення за допомогою заглиблених ліній, які формують орнаментальний або сюжетний рисунок. Першим етапом технологічного процесу є підготовка матеріалу. Для навчальної роботи зазвичай використовують м’які породи деревини, зокрема липу, осику або вільху. Поверхня заготовки повинна бути ретельно вирівняною та відшліфованою. Другим етапом є створення та перенесення ескізу майбутнього виробу. Учні можуть розробляти власні композиції або використовувати традиційні орнаментальні мотиви. Перенесення рисунка на поверхню деревини здійснюється за допомогою олівця, шаблонів або копіювального паперу. Наступним етапом є виконання різьблення, яке здійснюється за допомогою спеціальних інструментів: ножів для різьблення або різців. Найчастіше використовується косий ніж (косяк), що дозволяє виконувати чіткі та акуратні контурні лінії. Під час роботи важливо дотримуватися правильного кута нахилу інструмента та контролювати силу натиску. Завершальним етапом є оздоблення виробу, яке може включати очищення поверхні, шліфування, тонування або покриття лаком для підкреслення декоративності різьблення. Ефективність навчання контурного різьблення значною мірою залежить від правильно організованої методики навчального процесу. Важливим принципом є поступове ускладнення навчальних завдань: від виконання простих ліній і геометричних елементів до створення складних орнаментальних композицій. Доцільним є використання наочних методів навчання, які передбачають демонстрацію зразків виробів, фотографій та відеоматеріалів із технікою виконання різьблення. Це сприяє кращому розумінню технологічного процесу та формує уявлення про художні можливості різьблення по дереву. Важливим є також залучення учнів до проєктної діяльності, що передбачає створення власних декоративних виробів. У процесі роботи над проєктами учні розробляють ескізи, планують технологічні операції та оцінюють результати своєї діяльності. Контурне різьблення є важливою складовою українського декоративно-ужиткового мистецтва. Орнаментальні мотиви, що використовуються у різьбленні, часто мають символічне значення та відображають культурні традиції різних регіонів України. Ознайомлення учнів із традиційними зразками різьблення сприяє формуванню їхньої культурної та мистецької компетентності. Учні отримують можливість не лише опанувати технічні прийоми роботи з матеріалом, але й усвідомити значення народного мистецтва як важливого елементу національної культурної спадщини. Отже, контурне різьблення по дереву має значний педагогічний потенціал у процесі формування ключових і предметних компетентностей учнів. Використання цієї техніки у навчальному процесі сприяє розвитку технологічних умінь, художньо-естетичного мислення та творчих здібностей. Поєднання практичної діяльності з вивченням традицій декоративно-ужиткового мистецтва дозволяє створити умови для всебічного розвитку особистості учня та формування інтересу до художньої обробки матеріалів. Перспективи подальших досліджень можуть бути пов’язані з удосконаленням методики навчання різних технік художнього різьблення та розробленням сучасних освітніх програм із художньої обробки деревини.