ТЕХНОЛОГІЯ ВИКОНАННЯ ХОЛОДНОГО БАТИКУ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ - Крулик, Богдан; Соловей, Ольга (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У доповіді розглянуто технологію виконання техніки холодного батику та можливості її застосування в освітньому процесі. Проаналізовано основні етапи створення декоративної композиції у техніці холодного розпису тканини, зокрема підготовку ескізу, нанесення резервного контуру та роботу з фарбами. Визначено педагогічний потенціал цієї техніки у процесі художньо-трудової діяльності учнів, оскільки вона сприяє розвитку творчого мислення, формуванню естетичного смаку та практичних навичок роботи з текстильними матеріалами. Зроблено висновок про ефективність використання холодного батика як засобу формування художньо-творчих компетентностей у процесі технологічної освіти.