ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ МУРАЛУ В СУЧАСНОМУ ІНТЕР’ЄРІ - Голінська, Тетяна; Каплична, К.; Перевознюк, А. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
Стаття присвячена аналізу основних функцій муралу (сучасної форми монументального живопису) в інтер’єрному дизайні. Розглянуто естетичну, емоційну, візуально-коригуючу, персоналізаційну, брендингову, інформаційно-навчальну та соціально-культурну функції. На основі сучасних тенденцій доведено, що мурал перетворюється з декоративного елемента на потужний інструмент формування художнього образу простору, оптико-ілюзорної корекції та створення емоційно насиченого середовища. Особлива увага приділена українським прикладам та трендам 2025–2026 років. Ключові слова: мурал, монументальний живопис, інтер’єрний дизайн, функції муралу, візуальна корекція, персоналізація, стріт-арт. Abstract. The article is devoted to the analysis of the main functions of the mural (a modern form of monumental painting) in interior design. Aesthetic, emotional, visual-corrective, personalization, branding, informational-educational and social-cultural functions are considered. On the basis of modern trends, it has been proven that the mural turns from a decorative element into a powerful tool for forming an artistic image of space, optical illusion correction, and creating an emotionally rich environment. Special attention is paid to Ukrainian examples and trends of 2025-2026.