МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ХУДОЖНЬО-ГРАФІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ ЗАСОБИ ВИСТАВКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Грінченко, О.В.; Титаренко, В.П. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У роботі розглянуто сутність графічної компетентності майбутніх учителів трудового навчання та технологій. Визначено її складові: знання, уміння, навички, естетичний розвиток і мотивацію. Проаналізовано структуру компетентності, яка включає смисловий, діяльнісний, мотиваційно-ціннісний та індивідуально-особистісний компоненти. Розкрито вплив цифрових технологій, зокрема комп’ютерної графіки та 3D-моделювання, на сучасну графічну освіту. Підкреслено необхідність поєднання традиційних і сучасних підходів у підготовці вчителів. Зроблено висновок про важливість розвитку творчих здібностей і мотивації здобувачів освіти. The paper examines the essence of graphic competence of future teachers of labor training and technologies. Its components are determined: knowledge, skills, aesthetic development and motivation. The structure of competence, which includes semantic, activity, motivational-value and individual-personal components, is analyzed. The influence of digital technologies, in particular computer graphics and 3D modeling, on modern graphic education is revealed. The need to combine traditional and modern approaches in teacher training is emphasized. The conclusion is made about the importance of developing creative abilities and motivation of education seekers.