ХУДОЖНЬО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПОЄДНАННЯ АКРИЛУ ТА ТЕКСТУРНОЇ ПАСТИ В СУЧАСНОМУ ДЕКОРАТИВНОМУ ЖИВОПИСІ - Шинін, О.С.; Данилюк, С.М.; Стадник, Л.Г. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджено художньо-технологічні особливості застосув ання змішаної техніки (Mixed Media) у сучасному декоративному живописі на прикладі поєднання акрилових фарб і текстурних паст. Обґрунтовано, що синергія цих матеріалів дозволяє трансформувати традиційну площинну мову живопису у складну візуально-пластичну систему. Проаналізовано генезис змішаних технік від витоків кубізму до сучасності, а також детально розглянуто фізико-хімічні властивості акрилових сполук, що забезпечують високу адгезію та довговічність творів. Особливу увагу приділено розробленню алгоритмізованої послідовності творчого процесу. Визначено основні естетичні переваги техніки. Практичну значущість дослідження проілюстровано на прикл аді флористичних мотивів, де пластичні властивості пасти дозволяють досягти максимальної образної переконливості та автентичності авторського жесту.