КЛЕЙОВИЙ РОЗПИС ЯК СУЧАСНА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ ТРАДИЦІЙНИХ ТЕХНІК МОНУМЕНТАЛЬНО - ДЕКОРАТИВНОГО МИСТЕЦТВА - Бабчук, Ю.М.; Дерманський, О.В.; Семенець, В.Д. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглянуто клейовий розпис як один із сучасних напрямів розвитку монументально - декоративного мистецтва. Акцентовано увагу на поєднанні традиційних технік із новітніми художніми й технологічними підходами. З’ясовано особливості матеріалів, композиційних рішень та виражальних м ожливостей клейового розпису в контексті сучасного художнього процесу. LBL_LABEL_END The article examines glue painting as one of the modern directions of development of monumental and decorative art. The emphasis is on the combination of traditional techniques with the latest artistic and technological approaches. The features of materials, compositional solutions and expressive possibilities of glue painting in the context of the modern artistic process are clarified. LBL_LABEL_END The article explores the synthesis of artistic creativity and active public position of the outstanding artist of the sixties Alla Horska in the conditions of the totalitarian regime of the 1960s. The relevance of the study is due to the need to restore historical justice and understand the role of the intelligentsia in critical historical periods. The mechanism of interaction between artistic practices and the active socio- political position of the artist is analyzed, demonstrating how her nonconformist creativity became a form of resistance, and her civic position was the source of her artistic works. The use of monumental and easel art by Horska, in particular mosaics, and psychological portraits of the sixties, as a coded language of resistance and a means of national self-affirmation is investigated. It is emphasized that the life, creativity and public position of A. Horska turned her into a symbol of indomitability and the struggle for Ukrainian culture, and her legacy is of exceptional importance for the formation of national memory and further artistic innovations. LBL_LABEL_END У статті досліджено синтез мистецької творчості та активної громадської позиції видатної художниці - шістдесятниці Алли Горської в умовах тоталітарного режиму 1960 - х років . Актуальність дослідження зумовлена необхідністю відновлення історичної справедливості та розуміння ролі інтелігенції у критичні історичні періоди. Проаналізовано механізм взаємодії художніх практик та активної суспільно - політичної позиції мисткині, демон струючи, як її нонконформістська творчість стала формою опору, а громадянська позиція – джерелом її художніх творів. Досліджено використання Горською монументального та станкового мистецтва, зокрема мозаїк, і психологічних портретів шістдесятників, як кодо ваної мови опору та засобу національного самоствердження. Підкреслено, що життя, творчість і громадська позиція А. Горської перетворили її на символ нескореності та боротьби за українську культуру, а її спадщина має виняткове значення для формування націон альної пам’яті та подальших мистецьких новацій. LBL_LABEL_END