ЕСТЕТИЧНІ ТА ФІЛОСОФСЬКІ ЗАСАДИ ЯПОНСЬКОГО РОЗПИСУ - Голінська, Т.М.; Златова, О.О.; Лиховид, Є.С. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджено філософські та естетичні основи традиційного японського розпису. Проаналізовано вплив синтоїзму, буддизму (дзен) і конфуціанства на формування ключових художніх принципів, таких як вабі-сабі та юґен. Розглянуто основні жанри — ямато-е, укійо-е та ніхонґа, а також їх розвиток від давніх часів до епохи модернізму.