ЕВОЛЮЦІЯ ХУДОЖНЬО-ВІЗУАЛЬНОЇ МОВИ У ТВОРЧОСТІ ХІРОХІКО АРАКІ - Шинін, О.С.; Гавловська, Т.В. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджено еволюцію художньо-візуальної мови у творчості всесвітньо відомого манґаки та художника Хірохіко Аракі, чия творчість вийшла за межі індустрії та стала феноменом сучасної культури. Продемонстровано, що творчий шлях Аракі є свідомою стратегією відходу від жанрових обмежень традиційного японського сьонену з метою створення транснаціональної естетичної системи. Зазначено, що унікальна художньо-візуальна мова творчості Аракі, що функціонує як складний інтертекстуальний код, підняла його роботи до рівня високого мистецтва, про що свідчать колаборації з Gucci та експонування творів у Луврі. Аракі створив стиль, який є глобально впізнаваним і має суттєвий вплив на сучасну популярну культуру. Таким чином, аналіз еволюції художньо-візуальної мови у роботах Хірохіко Аракі демонструє, що його творчий шлях є свідомою стратегією відходу від жанрових обмежень японського сьонен з метою створення транснаціональної естетичної системи. Еволюція стилю Аракі визначається трьома основними трансформаціями, кожна з яких ґрунтується на впливі західної культури, а саме анатомічна зміна, естетична диверсія, колірна філософія. Хірохіко Аракі створив унікальну художньо-візуальну мову, яка функціонує як складний інтертекстуальний код і безперервно оновлюється за допомогою систематичного включення елементів західної моди та мистецтва. (Abstract from the main text has been merged to complement the summary on page 1). Його творчість є феноменом сучасної культури. Унікальна здатність виходити за межі індустрії та створювати транснаціональну естетику зумовлює актуальність дослідження художньо-візуальної мови його творів. Традиційна японська манґа часто обмежується внутрішніми жанровими концепціями. Натомість Аракі перетворив популярний жанр сьонен (один з основних видів аніме та манґи, цільовою аудиторією якого є підлітки та юнаки) на платформу для діалогу між східною та західною візуальною культурою. Ця синергія сприяла комерційному успіху та художньому визнанню його робіт. Свідченням цього є колаборації з провідними світовими модними домами (Gucci) та експонування творів Аракі у престижних мистецьких інституціях, зокрема в Луврі. Його стиль відображає виняткове поєднання у створенні унікальних, візуально складних наративів принципів класичного мистецтва з авангардною філософією кольору, що виводить особистість Аракі на основні позиції щодо впливу на процес еволюції сучасної ілюстрації. Саме здатність інтегрувати елементи, які традиційно вважаються прерогативою високої культури від анатомічної досконалості Ренесансу до філософії кольору Постімпресіонізму та авангардної експресії високої моди, – зумовлюють унікальність мистецької спадщини Аракі. (This is a longer version of the abstract, found in the main body, the first one is a summary.)