ДЕКОРАТИВНИЙ РИСУНОК ЯК МЕТОДОЛОГІЧНА ОСНОВА СТИЛІЗАЦІЇ, АРХІТЕКТОНІКИ ТА ПРИНЦИПІВ КОМПОЗИЦІЇ У ПРОСТОРОВИХ МИСТЕЦТВАХ - Марущак, О.В.; Висоцька, О.В.; Павлик, С.О. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті визначено декоративний рисунок як унікальний вид художньої творчості, що функціонує в галузі просторових мистецтв і графіки, становлячи методологічне поєднання академічного рисунка і декоративної графіки. Обґрунтовано необхідність формування у митця дуалістичного візуального мислення, що передбачає здатність спочатку провести конструктивний аналіз об’єкта з натури, а потім свідомо трансформувати його до умовно-площинної графічної мови. Розглянуто термін «декоративність», акцентовано увагу на архітектонічності як фундаментальному принципі, що забезпечує внутрішню системність, логіку твору та стилістичну суцільність. Досліджено стилізацію як основний художній метод декоративного перероблення натурного зображення. Проаналізовано методи стилізації: узагальнення, абстрагування та трансформація. Встановлено, що в площинних композиціях ритмічна організація постає основним механізмом керування увагою, компенсуючи свідому відмову від повітряної перспективи. Наголошено на універсальності методологічних принципів декоративного рисунка для сучасних технологій. В сучасних умовах перед художником декоративного мистецтва постають нові завдання, вирішення яких вимагає високого рівня професійної підготовки. Він має володіти не лише професійними технічними прийомами виконавської майстерності, а й бути здатним до глибокого творчого мислення, розуміти природу художньої творчості. Це є необхідною умовою для створення самобутніх, творчих виробів, що представляють неповторно-індивідуальне авторське мистецтво [9]. Декоративний рисунок визначено як унікальний вид художньої творчості, що функціонує у галузі просторових мистецтв і графіки. Він становить методологічне поєднання академічного рисунка, що забезпечує конструктивну та об’ємну основу, та декоративної графіки, що вносить площинність та умовність. Естетичні закономірності, що виявляються у декоративному рисунку, є спільними для фундаментальних видів мистецтва, таких як живопис, скульптура та архітектура. Ці спільні закономірності, на думку Н. Урсу та І. Гуцул, сприяють досягненню синтезу мистецтв, органічному поєднанню елементів, наприклад, у театральних постановках чи архітектурно-скульптурних ансамблях [15]. Особливого значення набуває формування дуалістичного візуального мислення у майстра, який працює з декоративним рисунком. Академічний рисунок вимагає відтворення форми через тривимірний аналіз (пластична анатомія, конструктивна побудова), тоді як декоративний рисунок вимагає свідомого умовно-площинного трактування [9]. Успіх декоративної роботи залежить від здатності художника спочатку провести глибокий конструктивний аналіз об’єкта з натури, а потім цілеспрямовано трансформувати цей аналіз до площинної графічної мови, використовуючи узагальнення, але зберігаючи при цьому сутність та естетичне ставлення до зображуваного. Це свідоме заміщення натурності умовністю є фундаментальним для досягнення декоративного ефекту. Термін «декоративність» у галузі мистецтва використовується у двох основних, взаємопов’язаних аспектах, які визначають функціональні межі декоративного рисунка. По-перше, він стосується безпосередньо декоративного зображення, яке виконується на площині. У цьому випадку застосовується двомірна перспектива, що забезпечує ефективне відображення зв’язку предметів з простором [9]. Декоративний рисунок характеризується максимальною здатністю відображати на площині багатство композиційного, лінійно-плямового та орнаментального змісту видимої форми, використовуючи графічні засоби, що посилюють виразні пластичні особливості об’єкту. По-друге, термін «декоративність» вказує на художній метод, спрямований на створення об’ємного художнього образу [9]. У цьому аспекті декоративний рисунок слугує ескізом або проєктом для матеріальних виробів, які можуть бути виконані карбуванням, різьбленням по дереву, каменю, чи кістці. У такому разі рисунок є не лише кінцевим витвором, а й важливим етапом перероблення натурного зображення засобами декоративної графіки, що забезпечує подальше втілення у матеріалі. Завершена декоративна композиція, незалежно від того, чи є вона площинною, чи об’ємною, є самостійним витвором мистецтва, що передає глядачеві емоції, думки та почуття. Композиція твору відіграє визначальну роль у сприйнятті його глядачем. У процесі її побудові першочерговим завданням є забезпечення цілісності, динаміки та руху. Усі елементи, включаючи колір, тон і деталі, мають бути узгоджені та підпорядковані єдиній меті, формуючи певну єдність. До універсальних законів композиції, які забезпечують гармонійність і пропорційність форми, належать вимоги цілісності, співрозмірності та ритмічної організації. Композиція впливає на емоції глядача через баланс між динамікою та статикою. Динаміка створюється асиметричним розташуванням елементів і контрастом відношень (величин, кольорів, сенсів), що викликає «зоровий рух». Слабка динаміка виражається нюансними відношеннями елементів. На противагу цьому, статична структура (урівноваженість) характеризується симетричністю або тотожними відношеннями величин форми [2]. Чим нижче до краю полотна розміщені елементи, тим статичнішою є композиція [14]. Для декоративного мистецтва важливого значення набуває ритмічна організація цілого [9]. Оскільки декоративний рисунок свідомо відмовляється від повітряної перспективи, що є основним засобом створення ілюзії глибини у реалістичному мистецтві, ритм стає основним механізмом керування увагою та створення візуального руху. «У площинній композиції ритмічне чергування, повторення або прогресія мотивів дає змогу ефективно організувати орнаментальні побудови» [9], компенсуючи втрату ілюзії глибини виключно за рахунок графічних і тональних засобів. Для досягнення естетичної досконалості елементи композиції мають розташовуватися відповідно до принципу Золотого перетину [14]. Це універсальний закон гармонії, який зустрічається в природі (наприклад, у пропорціях листя соняшника або спіралях молюсків) [3], і тому є важливим для створення впорядкованих і візуально збалансованих орнаментальних композицій. Архітектонічність є фундаментальним принципом декоративної стилізації, що забезпечує внутрішню системність і логіку твору. Цей принцип полягає у вибудовуванні системи зв’язків окремих частин та елементів у певну цілісність, що забезпечує стилістичну суцільність [9]. Для застосування архітектонічності художник має володіти глибоким конструктивним аналізом форми, що передбачає знання пластичної анатомії та вміння бачити складну форму через аналогію простих геометричних форм, таких як паралелепіпед, циліндр чи куля. Принцип архітектонічності виступає як регулятор художньої свободи. Він вимагає, щоб декоративний рисунок враховував матеріал, з якого об’єкт виготовлений, та його конструктивні особливості. У декоративно-ужитковому мистецтві архітектоніка визначає, що графічна трансформація (стилізація) не може порушувати фундаментальну міцність або функціональність форми. Наприклад, рисунок для різьблення по дереву повинен бути не лише естетично виразним, а й конструктивно логічним для V-подібних канавок, які формують рельєф. Таким чином, архітектонічність підпорядковує художній задум логіці матеріалу, що є важливим для створення стилістично суцільного та естетично значущого твору. Стилізація є основним художнім методом, що використовується для декоративного перероблення натурного зображення. Вона передбачає узагальнення та спрощення зображуваних фігур з метою приведення їх до форми, зручної для орнаментальної побудови [9]. Стилізовані форми є засобом дизайну, монументального та станкового образотворчого мистецтва для посилення декоративності. Декоративна стилізація базується на абстрагуванні — ментальному процесі відволікання від несуттєвих, випадкових ознак з метою зосередження уваги на найбільш значущих деталях, що відображають суть об’єкта [9]. Стилізація досягається за рахунок спрощення обрисів об’єктів і виявлення найвиразніших ліній. При цьому відбувається повна або часткова відмова від об’ємно-реалістичних форм, перехід на їх аплікативне (площинне) трактування. Для посилення виразності використовуються контрасти, зокрема, лінія та пляма, світла і темна, а також контраст взаємодоповнюючих кольорів. Характер декоративного перероблення «залежить від пластичної ролі елемента у композиції, а саме, чи є він домінантою, чи другорядним, підпорядкованим елементом» [9]. Класичним прикладом глибокого декоративного перероблення природних форм рослинного світу є петриківський розпис. У цій техніці природні об’єкти, такі як мак, калина чи ромашка, свідомо втрачають свою об’ємну реалістичність. Вони трансформуються в ідеалізовані, площинні мотиви, які підпорядковуються вимогам орнаменту і специфіці виконання (наприклад, пензлем з котячої шерсті). Наприклад, природний мак є об’ємною квіткою, тоді як у петриківці він перетворюється на стилізований символ оберегу, зображений технікою «зернятка» або пласким «перехідним мазком». Ця трансформація відображає перехід від натурного зображення до чистого орнаменту, підпорядкованого ритмічній організації. Цей декоративний канон є результатом багатовікової оптимізації процесу. Мінімальні графічні засоби (лінія, пляма, точка) дають максимальну естетичну виразність, яка легко відтворюється в умовах обмеженого інструментарію та технології, що доводить надзвичайну ефективність декоративного рисунку як художнього інструменту. У традиційному прикладному мистецтві декоративний рисунок тісно пов’язаний з матеріалом. Гуцульська кераміка (кахлі, дзбанки) демонструє, як рисунок підпорядковується технології [4]. Сюжетно-тематичні зображення, включаючи побутові сценки та образи святих, «виконуються узагальненими, чіткими лініями, що є необхідною вимогою щодо витримування специфіки розпису на глині та умов високотемпературного випалу» [9]. У різьбленні по дереву, особливо у техніці рельєфного різьблення, декоративний рисунок відіграє роль конструктивної схеми. Він трансформується у лінійно-конструктивні моделі, які визначають глибину та напрямок різання (наприклад, V-інструментом). Тут рисунок є геометричним каркасом для об’ємного декору, що чітко підтверджує функцію архітектонічності. Графічне рішення має забезпечити конструктивну логіку та пластичні можливості матеріалу. Стилізація є важливим елементом у сучасному дизайні, де вона використовується для посилення декоративності, часто відходячи від ілюзії натуральності. Сучасні технології дають змогу переносити складні декоративні рисунки на великоформатні матеріали. Зокрема, виробники керамічних плит створюють масштабні «керамічні картини» або імітують текстильні шпалери [1]. «Керамічні картини» — декоративні панелі великих розмірів і плити максі форматів, які можуть створювати в інтер’єрі акцентні стіни. Як, наприклад, нова екзотична серія Tadelakt бренду CIR – Manifatture Ceramiche. Цей напрям може нагадувати фрески, графіті, акварелі (рис. 1). Сучасні тенденції в дизайні інтер’єру демонструють кореляцію флористичних та графічних мотивів із поширеним сегментом керамічної плитки, що імітує шпалери (wallpaper). Доки виробники wallpaper винаходять технології для вологих приміщень та екстер’єру, виробники плитки створюють їм конкуренцію. Це досягається шляхом інтенсивного вдосконалення технологій високореалістичного відтворення в кераміці декорів, характерних для паперових чи текстильних шпалерних покриттів (рис. 2). Зазначений технологічний прогрес забезпечує точну передачу фактури, дрібних орнаментів цитат із історичних стилів, графічних елементів, колористичної палітри, а також ефекту старіння («walldecor»). У результаті, імітація настільки досконала, що такі плитки навіть при торканні складно відрізнити від шпалер. Це вимагає від художника здатності до інтерпретації та імпровізації у роботі з нетиповими сюжетами, такими як стилізовані урбаністичні пейзажі. Декоративна графіка тепер може передавати не лише форму, а й текстуру, відтворюючи ефекти старіння та дрібні візерунки, що робить кінцевий виріб на дотик невідрізним від шпалер. Принципи декоративного рисунка є універсальними методологічними інструментами для сучасної візуальної комунікації. Оскільки традиційний декоративний рисунок був спрямований на відображення лінійно-плямового змісту видимої форми, його закони (ритм, контраст, динаміка) є основою для створення візуально привабливого контенту і в цифровому середовищі. Майстерність у декоративному рисунку стає підґрунтям для розуміння візуальної комунікації, де орнамент замінюється повторюваними графічними модулями, що керують увагою споглядача на площині екрана. Таким чином, декоративний рисунок є незамінною методологічною основою у галузі просторових мистецтв. Його функція полягає у свідомій трансформації натурних форм через стилізацію (узагальнення, спрощення, абстрагування). Це творчий акт, який вимагає розвиненого образно-асоціативного мислення та високої професійної дисципліни. Цінність декоративного рисунка полягає у його здатності підпорядковувати природну форму вимогам площинного орнаменту та матеріалу. Це досягається завдяки ефективному використанню графічних засобів (точка, лінія, пляма) з метою посилення виразних пластичних особливостей. Забезпечення стилістичної цілісності твору можливе лише за умов дотримання принципу архітектонічності, який підпорядковує графічний рисунок конструктивній логіці форми та матеріалу виготовлення. У площинних побудовах універсальні закони композиції (цілісність, пропорційність, динаміка) реалізуються насамперед через ритмічну організацію. Ритм є основним інструментом, що компенсує відсутність об’ємно-просторової перспективи, створюючи ілюзію руху та візуальну гармонію. Перспективи подальшого розвитку майстерності у декоративному рисунку вимагають не лише збереження знань про традиційні канони, а й здатності адаптувати ці методологічні принципи до нових матеріалів, таких як високотехнологічна кераміка та цифрові медіа. Це відкриває шлях до індустріального дизайну та архітектурного декору, де майстерність декоративного рисунка залишається основою візуальної грамотності та художньої ефективності.