ВИКОРИСТАННЯ ПРОЄКТНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЯК ЗАСОБУ МІЖПРЕДМЕТНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ - Марущак, О.В.; Нестеренко, Я.С.; Степанюк, А.Ю. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
Сучасні вимоги інноваційного ринку праці та реформа «Нова українська школа» (НУШ) вимагають від закладів вищої освіти (ЗВО) переходу від підготовки вузькоспеціалізованих кадрів до багатопрофільних фахівців, здатних до міждисциплінарної інтеграції знань. Це створює гостру потребу у формуванні в майбутніх учителів технологій стійкої проєктно-технологічної компетентності, здатної забезпечити реалізацію STEM-орієнтованих освітніх програм. Встановлено, що проєктні технології, особливо через активне використання евристичних методів проєктування, створюють оптимальне середовище для міжпредметної інтеграції (МПІ), вимагаючи при цьому системної інституційної підтримки (STEM-інфраструктури, проєктних центрів) та багатокомпонентної системи оцінювання. Проєктні технології слугують каталізатором для технологічної інтеграції, переводячи освіту вчителя технологій на рівень координатора міждисциплінарних знань.