ПСИХОЛОГО - ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ІНТЕГРАЦІЇ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ В ТЕХНОЛОГІЧНУ ОСВІТУ - Пискун, О.М.; Кизима, М.А. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розкрито вплив графічного дизайну на навчальну діяльність учнів та узагальнено психолого - педагогічні умови інтеграції графічного дизайну в технологічну освіту, а саме: когнітивні, емоційно - мотиваційні, діяльнісні та особистісно - орієнтовані. Ключові слова: психолого - педагогічні умови, графічний дизайн, технологічна освіта, освітній процес. Abstract. The article reveals the impact of graphic design on students ’ learning activities and summarizes the psychological and pedagogical conditions for integra ting graphic design into technology education, namely cognitive, emotional - motivational, activity - based, and personality - oriented ones. Keywords: psychological and pedagogical conditions, graphic design, technology education, educational process. Однією з провідних і найважливіших тенденцій в сучасній загальній середній освіті є міжгалузева інтеграція, комплексний інтердисциплінарний підхід до структурування і відбору змісту освітніх компонентів, що передбачає поєднання знань та методів з різних ос вітніх галузей і сфер діяльності [2]. Вдалим прикладом такої інтеграції є упровадження теоретичної і практичної підготовки з графічного дизайну в технологічну освіту, завдяки чому відбувається гармонійне поєднання раціональних та емоційно - естетичних складо вих освітнього процесу. Графічний дизайн як освітній ресурс сприяє формуванню в учнів не лише технічних умінь працювати з візуальною інформацією, а й художньо - образного мислення, естетичного смаку, креативності та графічної і візуальної культури особистост і в цілому. Графічна культура передбачає розвиток графічних здібностей, просторового мислення, умінь і навичок практичної діяльності, здатності до самостійного створення графічних зображень [3]. Розвинена графічна і візуальна культура необхідна сучасним уч ням для ефективної комунікації та вміння втілювати свої ідеї в наочні образи, використовувати різні графічні засоби у проєктно - технологічній діяльності, як - от: систематизація інформації у вигляді схем, інтелект - карт, інфографік... [CONTENT] ...кості освітнього процесу, а й розвиток особистості учня як активного, творчого, культурного і соціально компетентного суб ’ єкта діяльності. Графічний дизайн у цьому контексті постає не лише елементом змісту навчального матеріалу і засобом навчання, а й потужним виховним і розвивальним ресурсом та інструментом педагогічної діяльності.