ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ І ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Кулик, Є.В.; Колінченко, В.С.; Кондор, М.Ю. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглянуто тенденції розвитку професійної та технологічної освіти в Україні у порівнянні з країнами ЄС. Зазначено, що українська освітня політика сформувала сциєнтично-технократичне суспільство, тоді як у країнах ЄС світоглядною основою освіти ще з 1950-х років було покладено принцип демократії і гуманізму. Запропоновано запровадження культурологічного підходу у зміст підготовки викладачів професійної освіти (технологій), який охоплює цілісність культурного досвіду людства (етичного, релігійного, технічного тощо). Акцентовано увагу на необхідності міжпредметного навчання та інтеграції знань з дизайну та ергономіки, які мають заповнити відсутню ланку у міждисциплінарних дослідженнях людини про працю та допомогти формуванню гуманістичної особистості.