Ціннісна детермінація формування професійних компетентностей майбутніх учителів історії (Педевтологія, 2024)
У статті досліджено важливість формування професійних компетентностей у майбутніх учителів історії. Розвиток професійних компетентностей є не просто технічною базою, а фундаментальним елементом у підготовці педагогів, які можуть суттєво вплинути на розвиток учнів і сформувати їхній світогляд. Метою статті є дослідження ціннісної детермінації формування професійних компетентностей майбутніх учителів історії. Ціннісна детермінація є основоположним елементом підготовки професійно компетентного вчителя історії, здатного ефективно впливати на розвиток учнів, формувати їх світоглядні орієнтації. У статті наголошується на важливості педагогічної майстерності, яка охоплює: саму педагогічну майстерність (здатність проєктувати, впроваджувати та оцінювати ефективний досвід навчання історії), інноваційність (здатність адаптувати та розробляти нові методи навчання для задоволення мінливих потреб учнів та освітній ландшафт), рефлексивність (здатність критично самооцінювати практику викладання, аналізувати результати навчання учнів і постійно вдосконалювати процес навчання). Розвиваючи ці взаємопов’язані компетентності автор передбачає, що майбутні вчителі історії будуть краще підготовлені для: ефективного впливу на розвиток учнів (виховання критичного мислення, історичної обізнаності та всебічного розуміння минулого), формування світоглядних орієнтацій (можливість  направляти учнів у розвиток глибшого розуміння світу, свого місця в ньому та цінностей, які формують суспільство), адаптуватися до сучасних освітніх викликів (здатність до інновацій та рефлексії, що дозволяє залишатися в курсі педагогічних підходів, які розвиваються, і вирішувати потреби світу, що швидко змінюється).