Використання сучасних ІКТ у дистанційній підготовці майбутніх педагогів до професійного саморозвитку (Педевтологія, 2024)
У статті доведено, що в процесі формування умінь саморозвитку майбутнього вчителя під час дистанційного навчання особлива увага має зосереджуватись на індивідуальному підході до кожного студента, його вихідних фахових і педагогічних здібностях, психологічних можливостях, своєрідності тезаурусу, а також власне на психолого-педагогічних особливостях формування готовності до професійного саморозвитку. Наголошено на необхідності того, щоб сучасний вчитель теоретично та практично має бути здатний проаналізувати власні професійні можливості й на цій основі сформувати програму власного подальшого професійного зростання на будь-якому етапі професійної діяльності. Проаналізовано особливості використання сучасних ІКТ у дистанційній підготовці майбутніх педагогів до професійного саморозвитку; виокремлено засоби телекомунікацій, методи, прийоми та форми роботи. Розглянута самостійна робота здобувачів у двох аспектах: на репродуктивному рівні (робота над собою без будь‐якої допомоги, але за завданням або режимом, визначеним розкладом, звичкою, вимогою викладача, потребою суспільства; дія за прийнятою мотиваційною установкою; розвиток набутих знань, умінь, навичок, звичок) та на продуктивному рівні (робота над собою не за шаблоном, а з пробою новизни, ризику, творчості, винахідливості, інтересу, потребою до самовдосконалення; внесення змін за змістом, організацією та результатом діяльності). Обґрунтовано особливості організації інформаційно-освітнього середовища, яке дає змогу викладачам більш ефективно упроваджувати ІКТ і ресурси мережі Інтернет на різних етапах традиційної системи навчання, створювати Інтернет-заняття, інтегровані заняття, розробляти й використовувати власне програмне забезпечення та цифрові освітні ресурси дистанційного навчання.