Особливості організації педагогічних курсів на Поділлі в першій чверті 20 століття (Педевтологія, 2023)
В статті на основі архівних та літературних джерел розглянуто історію створення Вінницьких короткострокових педагогічних курсів для працівників шкіл та працівників дошкільної та позашкільної освіти, Вищих постійних 3-річних педагогічних курсів (Вінницьких, Тульчинських, Бершадських, Ольгопільських, Гайсинських, Тиврівських, Хмільницьких, Немирівських, Жолобянських та ін.), які буди створені для забезпечення вчителями всіх типів шкіл Поділля першої чверті 20 століття. Розглянуто зміни та новації в освітньому процесі педагогічних курсів, виділено особливості професійної підготовки майбутніх учителів в історії становлення вітчизняної педагогічної системи. Доведено, що педагогічні курси були чи не єдиною педагогічною підготовкою, яка забезпечувала перепідготовку вчителів в умовах перехідного періоду педагогічної освіти, і як наслідок – фактична відсутність професійної підготовки майбутніх педагогів, що негативно вплинуло на всю освітню систему Поділля, в якій працювали випускники педагогічних курсів. Доведено, що на Поділлі в першій чверті XX ст. педагогічна освіта зазнала численних реформ і надалі потребує поглибленого вивчення. Педагогічні курси мали сприяти покращенню професійної підготовки майбутніх вчителів, вдосконаленню майбутньої діяльності учителя – систематизації суто педагогічної підготовки, ознайомлювати їх з основами дидактики й методиками викладання, із кращими методами і прийомами викладання. Доведено, що на практиці в досліджуваний період на курси були покладено ті ж завдання, що мали виконувати навчальні заклади педагогічного спрямування, проте, вони не змогли замінити підготовку вчителів у спеціально-педагогічних освітніх закладах.