Творчий потенціал майбутніх соціальних працівників: формування за дуальною формою навчання (Педевтологія, 2023)
Розвиток вітчизняної соціальної галузі, її прогресивні ідеї багато в чому забезпечуються не лише професіоналізмом, а й творчою активністю соціальних працівників у здійсненні професійних функцій і реалізації соціальних очікувань суспільства. Зміст творчості в реалізації технологій соціальної роботи розкривається в таких якостях фахівця: креативність, здатність вдало поєднувати в своїй діяльності валідні, перевірені часом і досвідом ефективні способи діяльності з нетрадиційними прийомами роботи. Останні формуються лише під впливом ефективної організації практичної складової освітнього процесу. У статті проаналізовано можливості розвитку творчого потенціалу соціальних працівників через організацію практичних досліджень в межах курсових та кваліфікаційних робіт, а також під час проєктної діяльності. Увагу акцентовано на тому, якою мірою студентські дослідження, що засновані на реальних практичних ситуаціях можуть сприяти розвитку креативності та професійної компетентності. Автори зазначають, що творчість і практичні дослідження є невідомими структурами і вимагають толерантного ставлення до невизначеності. Зазначається, що невизначеність можна подолати з урахуванням умов: проблема та перешкоди до її вирішення визначаються за допомогою чітких критеріїв, одержаних в процесі емпіричних розвідок; під час проведення студентських досліджень в межах дуального навчання увага має приділятись певним умовам, які забезпечують студентам надійну основу. Констатовано, що можливість набуття творчого потенціалу фахівця та надання простих дослідницьких інструментів і стратегій можливе через розширення практичних можливостей студентів та супервізійну підтримку дослідницьких проєктів з елементами рефлексії та зворотним зв'язком з боку викладача.