(untitled) (Педевтологія, 2024)
У статті пропонується розглядати сутність педагогічної ситуації як змістовну специфікацію просторово-часового акту педагогічної взаємодії та контексту умов, у яких здійснюються дії вчителя та інших суб’єктів педагогічного процесу. Аналізуються особливості об’єктних, суб’єктних та суб’єкт-об’єктних педагогічних ситуацій. Акцентується увага на тому, що оптимальне вирішення педагогічної ситуації забезпечується досвідом, інтуїцією, дієвістю планування чи імпровізації вчителя. Зазначено, що ситуація соціальної взаємодії є різновидом педагогічної ситуації із соціальною домінантою. Компонентами ситуації соціальної взаємодії є: цільовий компонент (мотиваційна підтримка, орієнтовна інформація, цілепокладання); змістова складова (предметна область і власне завдання чи система завдань); операційний компонент (способи взаємодії учасників, вид і напрямки діяльності); рефлексивно – критичний компонент (ціннісний зміст діяльності, навички соціальної взаємодії, рефлексія власного досвіду).