(untitled) (Педевтологія, 2024)
У статті розглядаються соціокультурні стратегічні аспекти морального виховання сучасного школяра, що ґрунтується на інноваційних педагогічних технологіях і спрямоване на формування особистості на засадах гуманістичних і загальнолюдських цінностей. Цілеспрямований вплив на розвиток особистості здійснюють соціальні інститути, за допомогою яких у свідомості, поведінці та діяльності індивіда відтворюється соціальний і культурний досвід. У результаті формується моральний характер, що характеризується ціннісним ставленням особистості до світу, себе та інших, природи, праці, навчання. Ці установки ґрунтуються на прийнятих суспільством цінностях, насамперед загальнолюдських. Домінуюча увага приділяється формуванню базових гуманістичних цінностей. Таким чином, стаття має на меті довести важливість соціокультурних аспектів гуманістичного виховання сучасного школяра та формування толерантних міжособистісних стосунків. Теоретичні методи дослідження, використані в дослідженні, включають комплексний, порівняльний і ретроспективний аналіз літератури, а також різні емпіричні методи. В експериментальній роботі застосовувався традиційний підхід з використанням контрольної та експериментальної груп респондентів. Методи математичної статистики дозволили перевірити достовірність результатів експериментальних досліджень. Практичне значення дослідження полягає у ґрунтовному аналізі соціокультурних аспектів гуманістичної освіти, застосуванні теоретичних положень і висновків до конкретних науково-методичних рекомендацій щодо гуманістичного виховання школярів, розробці, апробації та впровадженні інноваційні педагогічні технології та активні форми виховної роботи з учнями загальноосвітньої школи.