(untitled) (Педевтологія, 2024)
Стаття присвячена вивченню нових підходів до вирішення нагальної проблеми підвищення ефективності роботи із джерельною базою результатів наукових досліджень у галузі суспільних, зокрема педагогічних, наук в сучасних умовах повсюдного розширення спектру дослідницьких можливостей завдяки цифровізації. Автори дають вичерпну характеристику та проводять зіставне порівняння п’яти найбільш поширених у педагогічній науці типів огляду наукової літератури: наративного, систематичного, напівсистематичного, інтегративного та на основі мета-аналізу. Проаналізувавши роботи вітчизняних і закордонних вчених щодо заявленої проблематики, автори з’ясували особливості нової методології пошуку й аналізу результатів наявних педагогічних досліджень з метою розробки рекомендації щодо застосування різних стратегій і підходів до огляду наукової літератури як дослідницького методу у вивченні проблем освіти. Дослідниками доведено, що під впливом процесів цифровізації поступово змінюється не лише парадигма наукового пошуку, а й вносяться істотні зміни в методологію здійснення огляду наукової літератури. Ці позитивні зміни зробили процес виконання значно швидшим, зручнішим і точнішим, а сучасні інструменти пошуку дозволяють зосередити увагу на аналізі змісту інформації, суттєво зменшуючи технічне навантаження, пов’язане з пошуком та організацією даних.