(untitled) (Педевтологія, 2023)
Університетська освіта як історико-культурний феномен має свою історію, традиції, трансформативно-оновлюючий потенціал, реалізує місію та виконує функції, які перетворюють її на особливу цінність, зокрема, здійснює культурно-ідеологічний вплив на суспільну свідомість; виступає механізмом відбору та соціалізації панівних еліт; надає нові знання та здійснює наукові дослідження; готує кваліфікованих фахівців; передає культурний капітал. У статті розкривається зміст та значення науково-дослідної діяльності на базі закладів вищої освіти у ретроспективному аспекті, зміст поняття та основні вимоги до освітньо-кваліфікаційного рівня магістра як наукового ступеню. Розглянуто передумови виникнення й розвитку ідеї формування науково-дослідницької компетентності здобувачів вищої освіти вітчизняних університетів. Досліджено проблему застосування дослідницького підходу як основи підготовки фахівців у вищій школі. Встановлено, що дослідницький підхід у навчанні – це комплекс педагогічних цілей, які спрямовані на розвиток готовності студентів до науково-дослідницької роботи через її реалізацію у навчальному процесі. Науково-дослідницьку роботу визначено як особливий вид інтелектуально-творчої діяльності студентів, який виникає в результаті функціонування індивідуальних механізмів пошукової активності і передбачає самостійне дослідження, спрямоване на теоретичне й експериментальне вивчення явищ і процесів, обґрунтування фактів, виявлення закономірностей за допомогою методів наукового пізнання.