(untitled) (Педевтологія, 2023)
У статті розглянуті шляхи формування когнітивної складової професійного мислення студентів в умовах цифрової трансформації вищої освіти. Виокремлено європейські тенденції, що мають вплив на якість надання освітніх послуг; закцентовано увагу на проблемах глобалізації, застосування штучного інтелекту та робототехніки, використання хмарних технологій, що в єдності впливають на характер життєдіяльності людини та особливості розвитку освітніх інститутів. Серед новітніх шляхів вирішення визначених завдань у статті виокремлено: створення цифрового освітнього середовища для професійної підготовки фахівців, конкурентоспроможних на ринку працевлаштування. Доведено, що цифрова трансформація має велике значення у глобалізованому світі, а модернізація освіти спрямована на вирішення новітніх проблем світового масштабу. До сучасних напрямів інформаційного розвитку, котрі впливають на процес цифровізації освіти у статті віднесено такі: розвиток штучного інтелекту, «машинне навчання», нейромережі; подальший розвиток мобільно орієнтованих засобів; широке запровадження технологій блокчейн та криптовалют; розвиток технології хмарних обчислень та віртуалізації, технології туманних обчислень; розроблення доповненої реальності і віртуальної реальності; широке запровадження чат-ботів та віртуальних помічників тощо. Розглянуто тенденції цифровізації освітнього середовища у закладах вищої освіти Німеччини та Австрії , до яких віднесено цифрові екосистеми, котрі у формі відкритих систем навчання пропонують новітню структуру дизайну для використання можливостей сучасної цифровізації в мережевій економіці. Доведено, що SMART-освіта забезпечує нові можливості, що пов’язані із використанням технологій електронного навчання; забезпечує мобільність і доступність навчальної інформації; дозволяє формат автономності викладача й студентів з використанням мобільних пристроїв в навчальному процесі; уможливлює гнучкість надання освітніх послуг точки зору індивідуальних можливостей магістранта; забезпечує підтримку індивідуальних програм щодо індивідуального розвитку кожного здобувача освіти.