(untitled) (Педевтологія, 2023)
У статті розглянуто проблему використання електронного навчання (Е-навчання) у підготовці майбутніх учителів в університетах Німеччини, що є достатньо новим і водночас перспективним напрямом порівняльної педагогіки. Особливо активного розвитку ця проблема набула в останні роки, що значною мірою обумовлено поширенням цифрових форм навчання, котрі були визнані у Німеччині особливою категорією новітніх освітніх технологій. Передбачається, що постійне впровадження нових педагогічних технологій надасть більш широких можливостей для розвитку педагогічних університетів Німеччини та підтримання конкурентоспроможності на міжнародному ринку освітніх послуг. Успішні сценарії Е-навчання враховують необхідні дидактичні умови навчання в різних контекстах, наприклад автентичний або соціальний контексти навчання та забезпечують суттєву цифрову підтримку навчальних матеріалів. Автори розглядають використання цифрових засобів навчання, що має диференційоване представлення та характеризують найбільш розповсюджені види Е-навчання, котрі використовуються у підготовці майбутнього вчителя в Німеччині та охоплюють сучасний спектр розміщення сценаріїв подій та матеріалів лекцій в Інтернеті для повністю віртуального викладання, а саме: комп’ютерне навчання в режимі онлайн, інтернет-навчання, змішане навчання (Blended Learning), виключно віртуальне навчання, дистанційне навчання в Інтернеті. Важливим аспектом Е-навчання є інструменти та медійні засоби реалізації Е-навчання, до яких відносять програмне забезпечення для порталів, систему управління адміністративними функціями (управління персоналом та управління студентами) та управління курсами, навчальною платформою, інструментами для створення та для спільної роботи в мережі. Е-навчання широко використовується в університетах Німеччини, воно підтримує процеси навчання завдяки використанню різних цифрових технологій, що забезпечують виконання операцій різними способами. Викладачам пропонується вибір навчальних сценаріїв викладання та навчання, а резерв електронного семестру спрямований на подальшу підтримку викладання в аудиторіях.