Урок як провідна дидактична одиниця структурування змісту методичної підготовки майбутніх учителів біології та основ здоровʹя в умовах змішаного навчання (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Теорія та методика навчання природничих наук, 2024)
Поєднання різних форм організації освітнього процесу у ЗЗСО та перехідний етап упровадження модельних навчальних програм НУШ і завершення навчання за Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти – реалії шкільної практики, які висувають нові вимоги до якості методичної підготовки майбутніх вчителів біології та основ здоровʹя. Важлива умова її забезпечення – оновлення змісту методичної підготовки, її структурування та проєктування.Мета статті полягає у розкритті особливостей структурування змісту методичної підготовки майбутніх учителів біології та основ здоровʹя в умовах змішаного навчання на основі виокремлення провідної дидактичної одиниці – уроку. Як методи дослідження використано комплексний аналіз науково-методичних джерел, аналіз шкільної практики навчання біології і практики підготовки майбутніх учителів біології та основ здоровʹя у ЗВО, синтез, порівняння, абстрагування.Аналіз досвіду підготовки майбутніх учителів дає можливість констатувати, що використання технологій змішаного навчання здійснюється як у процесі фахової, так і методичної підготовки. Головним завданням викладача у змішаному навчанні є методичне проєктування освітньої компоненти як послідовності дій та досвіду, які здобувач отримає впродовж її опанування. Виокремлення дидактичних одиниць структурування змісту та на їх основі подальше проєктування процесу методичної підготовки є базовою теоретичною основою розробки сучасної системи методичної підготовки майбутніх вчителів біології та основ здоровʹя. Ключовими для вчителя залишаються методичні уміння проєктувати та проводити уроки. Відповідно до авторського підходу провідною дидактичною одиницею структурування визначено урок як основну форму навчання біології. Розкрито особливості структурування змісту лабораторних занять з методики навчання біології та здоровʹя людини в умовах змішаного навчання.