Семантичні відмінності між термінами, пов’язаними з угорською та українською системами народної освіти - Гіреш-Ласлов, Корнелія; Вараді, Крістіян (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
Інтеграція України до Європейського Союзу є дуже складним процесом, який можна полегшити за допомогою термінологічних словників, що звільняють від труднощів перекладу українських освітніх, адміністративних та юридичних термінів. Навесні 2024 року розпочато нову термінологічну дослідницьку програму в рамках Національної програми «Наука за угорську мову» – підпрограми Угорської термінологічної стратегії. Міжнародна дослідницька група, у складі якої члени Мережі дослідження угорської мови Termini, вирішила перекласти майже тисячу угорських термінів із Закону Угорщини CXC від 2011 року «Про національну державну освіту» німецькою, словацькою, румунською, сербською, словенською, хорватською та українською мовами. Науково-дослідний центр імені Антала Годинки долучився до пошуку українських еквівалентів угорських освітніх термінів, а також творення нових термінів за відсутності семантичних відповідників. Метою цього дослідження є окреслення семантичних відмінностей між освітніми та адміністративними термінами, пов’язаними з угорською та українською системами народної освіти. Проблеми перекладу зумовлені наявністю безеквівалентної лексики та потребою пошуку функційно тотожного відповідника, перекладу складних за структурою та семантикою понять. Функціювання своєрідних термінів в освітніх системах обох країн, а також регіональних термінопозначень, екстрапольованих до словника, з одного боку, створюють труднощі під час перекладу, а з іншого − уможливлюють заповнення семантичних прогалин у специфічному використанні термінології української освітньої системи. Пропоноване дослідження базується на особливостях перекладу перших 450 слів і словосполучень із термінологічного корпусу. Перспективу вбачаємо в укладанні ґрунтовного онлайнового словника, що значно полегшить роботу українських та угорських перекладачів щодо створення двомовних (угорсько-українських та українсько-угорських) версій освітніх законів обох країн.