Дискурсивні маркери в корпоративних звітах про зміну клімату Банку Англії: кількісний аналіз - Капранов, Олександр (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
Зміна клімату є однією з фундаментальних проблем, з якою стикається людство і яку потрібно розв’язувати (Gjerstad & Fløttum, 2021; Kapranov, 2022). Одним із шляхів подолання негативних наслідків кліматичних змін є інформування громадськості та інших зацікавлених сторін про заходи щодо їх пом’якшення. Варто зазначити, що фінансові установи, зокрема Банк Англії, який уважають провідною фінансовою установою в усьому світі, систематично ознайомлюють суспільство із заходами, які вони вживають для пом’якшення та/або покращення кліматичних змін. Однак важливо з’ясувати, що саме фінансові установи роблять для пом’якшення поточної кліматичної кризи та в який спосіб вони забезпечують поінформованість громадськості щодо власної діяльності, спрямованої на розв’язання проблем, зумовлених зміною клімату. З огляду на це метою статті є ідентифікація та кількісна оцінка найпоширеніших дискурсивних маркерів (ДМ) у корпоративних звітах щодо зміни клімату, опублікованих Банком Англії. У дослідженні застосовано кількісну методологію частотного аналізу за допомогою комп’ютерної програми AntConc (Anthony, 2022). Зокрема, оброблено частоту ДМ у корпусі звітів Банку Англії про зміну клімату, опублікованих з 2020 до 2024 року. Крім того, дані, зібрані AntConc (Anthony, 2022), опрацьовано в статистичному пакеті для соціальних наук SPSS версії 20.0 (IMB, 2011), щоб обчислити середні значення та стандартні відхилення ДМ. Результати кількісного аналізу засвідчують, що найпоширенішими ДМ у корпусі є and, as і such. Результати інтерпретовано крізь призму підходу до ДМ, сформульованого Фрейзером (Fraser, 2015), який розглядає три типи ДМ: (I) контрастивний, (II) імплікативний та (III) детальний. Відповідно до класифікації Фрейзера (Fraser, 2015) результати дослідження вказують на те, що типи детальних й імплікативних ДМ трапляються в аналізованому корпусі часто, тоді як контрастивні ДМ – спорадично. Ці висновки тлумачаться в дослідженні як прагматична стратегія Банку Англії, що полягає в роз’ясненні, коментуванні та конкретизації контенту, пов’язаного зі зміною клімату, а також у наданні непрямої інформації про це, часто не покликаючись на контрастивні дискурсивні засоби, такі як контрастивні ДМ (наприклад, but). Новизна дослідження полягає у вивченні феномену частоти DM у звітах про зміну клімату Банком Англії. Актуальність дослідження зумовлена потребою аналізу численних викликів, із якими стикається соціум, а отже й корпорації (Kapranov, 2022, 2023) через кліматичні зміни, а також реакції Банку Англії, що виявляється лінгвістично та дискурсивно, до того ж із використанням ДМ. Це слугує прикладом того, як провідні фінансові установи можуть боротися зі зміною клімату. Отож результати цього дослідження можуть слугувати орієнтиром для подальших досліджень найкращих практик комунікації щодо зміни клімату англомовними корпоративними та фінансовими суб’єктами.