Проблема частиномовної класифікації в сучасному мовознавстві - Боровська, Олена; Підпала, Вікторія (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2019)
У статті розглянуто проблему частиномовної класифікації; обґрунтовано цінність поняття «частини мови» для пізнавальної діяльності людини, для створення економних і адекватних описів мов, а також для викладання іноземних мов, що пов’язано з особливостями застосування мовної одиниці в мовленні залежно від її належності до певного лексико-граматичного класу. З’ясовано особливості різних підходів до класифікації слів за частинами мови; визначено основні критерії частиномовної класифікації, розглянуто їхні переваги та недоліки; обґрунтовано ознаки, на основі яких частини мови можна віднести до лінгвістичних універсалій; описано підходи до частиномовної класифікації слів у сучасних граматичних студіях з урахуванням синкретичних та перехідних явищ; окреслено перспективи теорії частин мови.