Із спостережень над сучасними тенденціями у функціюванні української мови в місті Ізмаїл - Делюсто, Марина (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2024)
Статтю присвячено описові деяких сучасних тенденції у функціюванні української мови в поліетнічному й полікультурному місті Ізмаїл Одеської обл., зумовлених змінами в літературному стандарті, в мовному та освітньому законодавстві України, зокрема прийняттям Законів України «Про освіту» 2017 р., «Про забезпечення функціонування української мови як державної» 2019 р., «Українського правопису» 2019 р., суспільними й політичними трансформаціями, військовою агресією росії проти України. На підставі аналізу мовних біографій ізмаїльців та спостережень над місцевими ЗМІ, автор доходить висновків про суттєве збільшення частки українського мовлення в різних сферах спілкування в полілінгвальному місті Ізмаїл. Це насамперед зумовлене демографічними змінами, а також свідомою позицією багатьох містян щодо переходу на спілкування українською мовою з огляду на військову агресію росії проти України. І хоч українське мовлення ізмаїльців ще потребує значного вдосконалення, адже зафіксовано чимало мовних помилок, спричинених недостатнім знанням державної мови, упливом мультилінгвального оточення, усе ж сьогодні державна мова в місті Ізмаїл значно розширила своє функціонування, зокрема і як засіб міжетнічної комунікації.