Концепт «Європа» в українському суспільному дискурсі наприкінці першої чверті 21 ст. - Павлушенко , Ольга (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2024)
У статті проаналізовано концептуальні ознаки феномену Європа, що сформувалися в українському суспільному дискурсі наприкінці першої чверті ХХІ ст., коли цивілізаційний вибір українців отримав новий імпульс для реалізації через рішення Європейської ради розпочати переговори щодо вступу України до Європейського Союзу. Визначено, що зміст концепту «Європа» формують такі основні фрейми: інституційний євроцентризм із системоутворювальною роллю Європейського Союзу, цивілізаційні цінності, соціокультурна єдність різноманітностей, виробнича культура, євроінтеграційні прагнення як шлях у майбутнє.