Мовний образ борця за українську державність в поезії Олега Ольжича - Соболь, Лілія (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2023)
У статті на матеріалі мови поетичних творів чільного представника Празької школи Олега Ольжича здійснено розгляд лінгвальних одиниць і стилістичних засобів, які моделюють мовний образ борця за українську державність. Констатовано належність аналізованої поезії до жанрового різновиду героїчного епосу, що детермінує тематичну спрямованість, лексичне наповнення та образно-емоційну організацію текстів. Розглянуто основні лексико-семантичні і тропеїчні засоби мовного портретування борців за українську державність, визначено домінантні змістотвірні семи.