Онімний концепт Валерій Залужний в українському суспільному медіадискурсі - Павлушенко, Ольга; Гуменюк, Аліна (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
У статті з'ясовано специфіку онімних концептів і дослідницькі перспективи їх вивчення, зроблено огляд важливих праць у галузі когнітивної ономастики. Викладені результати дослідження онімного концепту Валерій Залужний, джерельною базою для якого слугували новинні та інформаційні медіатексти, опубліковані в популярних українських інтернет-виданнях. Визначено смислові компоненти змістового наповнення досліджуваного концепту в українському медійному дискурсі, а їхні вербальні експлікатори структуровано за чотирма зонами: ядровою, ближньою приядровою, віддаленою приядровою, периферійною. Аргументовано висновок, що в українському суспільному дискурсі відбувається процес концептуалізації оніма Валерій Залужний і включення його в ментальний лексикон українців як символу національно-визвольної боротьби.