Дискурс Британського музею щодо зміни клімату - Капранов, Олександр (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
Дискурси щодо проблеми зміни клімату досить регулярно продукують представники музейного сектора, зокрема Британським музеєм, який активно займається збереженням своїх колекцій від негативних наслідків зміни клімату. З огляду на те що дискурс Британського музею щодо зміни клімату недостатньо висвітлений у літературі, ця стаття представляє кількісне дослідження, метою якого є аналіз дискурсу Британського музею щодо цієї відносно недостатньо представленої проблеми. Методологічно дослідження грунтується на ролі мови в донесенні проблеми зміни клімату до широкої громадськості. Зокрема, дослідження спирається на вивчення часто вживаної лексики, пов'язаної зі зміною клімату, що може дати глибоке розуміння того, як Британський музей доносить проблему зміни клімату до своїх відвідувачів. З огляду на ці міркування, дослідження аналізує дискурс Британського музею про зміну клімату на наявність частотних слів та ключових слів у контексті (KWIC), пов'язаних 3 проблемою зміни клімату, щоб виявити можливі закономірності їх використання. Результати аналізу показують, що дискурс Британського музею про зміну клімату характеризується низкою частотних слів, що стосуються досліджень, колекцій творів мистецтва, зміни клімату, сталого розвитку та сталих практик. Обговорюючи ці результати, можна помітити, що лексичні одиниці, які прототипно пов'язані 3 проблемою клімату (наприклад, викиди СО2, підвищення температури та глобальне потепління), не входять до десятки найчастіше вживаних слів у корпусі. Натомість можна зазначити, що дискурс Британського музею про зміну клімату структурований активно вживаними самозгадками та самопокликаннями, такими як British, Museum, our та we. Цей висновок є досить новим, ураховуючи, що про нього не повідомлялося в попередніх дослідженнях, що вивчали комунікацію музейного сектора щодо зміни клімату. Можна зробити висновок, що дискурс Британського музею щодо зміни клімату узгоджується з аналогічними дискурсами британських корпоративних та політичних діячів, які розглядають проблему зміни клімату крізь дискурсивну призму самозгадок та самопокликань, дослідницьких зусиль щодо пом'якшення негативних наслідків зміни клімату та сталих практик для протидії кліматичній кризі.