Антропонімна категорія прізвиська в українській мові (на матеріалі села Копіївка Гайсинського району Вінницької області) - Павликівська, Наталія; Пелих, Тетяна (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
У статті йдеться про антропоніми вторинної номінації на матеріалі прізвиськ мешканців села Копіївка Гайсинського району Вінницької області. Обґрунтовано значущість пропріальної лексики в сучасному мовознавстві, зокрема регіональної антропоніміки як у теоретичному, так і в практичному аспектах. З’ясовано спільні й відмінні риси між одиницями вторинної номінації, зокрема прізвиськами та псевдонімами, а також окреслено місце прізвиська в національному антропоніміконі. Здійснено семантико-мотиваційний аналіз прізвиськ села Копіївка, вивчено їхню етимологію на основі наукових джерел та обґрунтувань місцевих жителів. Унаслідок дослідження доведено належність прізвиськ до антропонімної категорії.