Нормативність українського політичного блоготексту (на матеріалі блогу Сергія Стерненка) - Васьків, Юлія (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
У статті (на матеріалі дописів С. Стерненка в соціальних мережах «Фейсбук», «Інстаграм», «Телеграм», «Х») схарактеризовано порушення мовної норми, які загалом визначають сучасну українську політичну блогосферу. Серед імовірних причин наявності анормативів у текстах блогера названо: а) творення допису в умовах обмеженого часу, б) неволодіння або слабке володіння окремими мовними нормами, в) навмисне, комунікативно зумовлене вживання ненормативної лексики чи конструкцій. Найбільш частотними в мовній практиці Сергія Стерненка є помилки граматичні (поєднання числівників два, три, чотири з іменниками в Р.в. однини; сплутування ступенів порівняння прикметників; неправильні форми майбутнього часу; уживання активних дієприкметників теперішнього часу, конструкцій із дієсловом пасивного стану та іменником в О.в.; помилкове творення відтопонімних прикметників; нехтування форми Кл.в тощо). Зафіксовано низку анормативів лексичних (нерозрізнення паронімів, уживання росіянізмів та кальок), орфографічних (порушення «правила дев’ятки», неправильне написання складних слів, власних назв), пунктуаційних та ін.