Заголовок інформаційно-новинних медіаматеріалів як засіб клікбейту - Павлушенко, Ольга (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
У статті з’ясовано сутність і причину появи в медіаконтенті явища клікбейту, обґрунтовано важливість дослідження маніпулятивних заголовкових комплексів матеріалів, пропонованих інформаційно-новинними каналами соціальних мереж. На матеріалі заголовків медійних текстів популярних інформаційно-новинних каналів YouTube з використанням методу дискурс-аналізу визначено клікбейт-заголовки. Виявлено мовні засоби маніпулятивного впливу на споживачів інформаційно-новинного контенту з метою активізації його просування в YouTube. Установлено конкретні цілі використання клікбейт-заголовків, серед яких основні: створення враження унікальності пропонованої інформації, її сенсаційності, новизни, розкриття таємниці, прагнення шокувати і здивувати, викликати тривогу, повідомити про скандальні ситуації в суспільно-політичному житті. Також окреслено невербальні засоби привернення уваги відвідувачів соціальної мережі до медіапродукту.