Семантичні особливості та граматична структура фразеологічних одиниць із компонентами бик (віл, бугай), корова, теля - Прадід, Юрій (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2023)
Статтю присвячено дослідженню особливостей семантики та граматичної організації фразеологічних одиниць із компонентами бик (віл, бугай), корова, теля в українській мові. Зосереджено увагу на тому, що фразеологічні макро- і мікросистеми в українському мовознавстві почали інтенсивно вивчатися лише в кінці ХХ – на початку ХХІ ст. На підставі багатої джерельної бази фактичного матеріалу − тлумачних та фразеологічних словників української мови, інтернетсайтів, а також власної фразеологічної картотеки автора статті − установлено, що мікросистема ФО із компонентами бик (віл, бугай), корова, теля є порівняно малочисельною, але досить розмаїтою за своїми семантичними особливостями і граматичною організацією; їй властиві явища полісемії, синонімії та варіантності. З’ясовано, що найбільше ФО цієї мікросистеми утворено з компонентами віл (4 форми компонента, 12 ФО), теля (3 форми компонента, 7 ФО), найменше – з компонентами бугай (1 форма компонента, 1 ФО). Окреслено синтаксичну роль ФО із компонентами бик (віл, бугай), корова, теля, зокрема їхню здатність виступати в реченні присудком (простим, складеним іменним, складеним дієслівним) та обставиною.