Творення прізвищ мешканців України, похідних від прізвища Дєд, та їх територіальна поширеність - Прадід, Юрій (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
У статті досліджено особливості творення прізвищ, похідних від апелятива «дєд», їхню територіальну поширеність в Україні. Зазначено, що така прізвищева мікросистема не була ще предметом описання в українській лінгвістичній науці. Зроблено огляд наукових праць вітчизняних мовознавців про теоретичні та прикладні аспекти дослідження українських прізвищ, які послужили теоретико-методологічним підґрунтям пропонованої розвідки. Із системи прізвищ, поширених на теренах України, виокремлено мікросистему прізвищ, похідних від апелятива «дєд», яка налічує 55 прізвищ. Аналіз фактичного матеріалу дав підстави стверджувати, що основними способами творення таких прізвищ є суфіксальний та флексійний.